V Kazachstane sprevádzkovali ropovod KPK na pobrežie Čierneho mora

NETKY.SK • 15 Október 2016, 12:30 • 2 min
V Kazachstane sprevádzkovali ropovod KPK na pobrežie Čierneho mora

MOSKVA - Napriek diskusii o znížení dennej ťažby ropy, aby sa stabilizovala na vyššej úrovni jej cena na medzinárodnom trhu, Kazachstan začal v piatok (14.10.) s jej exportom zo svojho obrovského náleziska Kašagan. Do ropovodu spravovaného konzorciom KPK jej už natlačili 7700 ton. Informuje o tom DPA s odvolaním sa na správu ministerstva energetiky bývalej sovietskej republiky.

slovakia

left justify in out

Kazachstan disponuje vyťažiteľnými zásobami ropy okolo 10 miliárd barelov (barel = 159 litrov). Niektoré zahraničné pramene uvádzajú, že jej má byť až 13 miliárd barelov. Na vyťaženie čaká aj jeden biliónov kubických metrov zemného plynu. Obe komodity sa nachádzajú pod dnom Kaspického mora.

 

Ropovod KPK dokáže ročne prepraviť 35 miliónov ton strategickej suroviny. Začína sa v západnom Kazachstane a končí v Ruskom čiernomorskom prístave Novorossijsk. Tam sa bude ropa prečerpávať do námorných tankerov.

 

Konzorcium KPK tvoria koncerny Eni (Taliansko), Chevron (Spojené štáty) a Rosnefť (Rusko).

 

Komerčná ťažba ropy spod dna Kaspického mora sa začala v roku 2013. Jej hlavným odberateľom by sa mala stáť Čína.

 

Nálezisko Kašagan sa nachádza v severovýchodnej časti Kaspického mora, ktoré patrí Kazachstanu. Geológovia ho objavili v roku 2000 a bol to najväčší objav ropy od roku 1970. Jeho sprístupnenie bolo veľkou výzvou pre ropné koncerny. Náklady na jeho komerčné využívanie stáli investorov do 50 miliárd USD (45,45 miliardy eur). Túto sumu však nepotvrdil ani Kazachstan, ani investori.

 

(1 EUR = 1,1002 USD)

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona