V Kazachstane na 40 dní vyhlásili druhý stupeň ohrozenia teroristickým útokom

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 09:56 • 2 min
V Kazachstane na 40 dní vyhlásili druhý stupeň ohrozenia teroristickým útokom

AKTOBE - Kazašské bezpečnostné zložky zlikvidovali 13 osôb, ktoré boli zapletené do nedeľného útoku na dva obchody so zbraňami a kasárne Národnej gardy v meste Aktobe (bývalý Akťubinsk) na západe krajiny.

slovakia

left justify in out

Podľa kazašského ministerstva vnútra útok spáchala skupina "prívržencov radikálnych netradičných náboženských hnutí".


Oficiálny predstaviteľ kazašského ministerstva vnútra dnes podľa agentúry TASS informoval, že ďalší štyria útočníci sú zranení a po siedmich sa naďalej pátra.


Zdroj dodal, že v rukách polície je osem osôb, ktoré sú podozrivé z účasti na útokoch.


Podľa kazašského rezortu vnútra noc v meste Aktobe bola pokojná. Zdroj ubezpečil, že úrady majú situáciu v krajine plne pod kontrolou. Na situáciu v Aktobe osobne dohliada prezident Nursultan Nazarbajev. V súčasnosti platí v celom štáte druhý stupeň ohrozenia teroristickým útokom, ktorý bude platiť 40 dní. V Aktobeskej oblasti, kde sa útoky odohrali, úrady zaviedli režim protiteroristickej operácie.


Ide o reakciu na útok skupiny "radikálnych prívržencov netradičných náboženských hnutí, ktoré v nedeľu 5. júna podnikli ozbrojené útoky na zbrojné sklady a kasárne Národnej gardy. Vyžiadali si šesť obetí vrátane troch vojakov. Podľa ministerstva zdravotníctva a sociálneho rozvoja zranených bolo 38 ľudí."


Mesto Aktobe, v ktorom žije 400.000 ľudí, leží na severe Kazachstanu, približne 100 kilometrov od kazašsko-ruských štátnych hraníc. Práve v ňom sa pred piatimi rokmi vôbec po prvý raz na kazašskom území vyhodil do vzduchu samovražedný atentátnik.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies