V kauze zrútenej linky metra v Mexiku padli prvé obvinenia

NETKY.SK • 19 Október 2021, 09:02 • 2 min
V kauze zrútenej linky metra v Mexiku padli prvé obvinenia

MEXICO CITY - Vyšetrovaním sa zistilo, že konštrukcia metra mala vážne technické nedostatky.

slovakia

left justify in out

Prokuratúra v meste Mexiko vzniesla obvinenie voči desiatim "jednotlivcom a spoločnostiam" za chyby pri výstavbe a projektovaní, ktoré v máji v mexickej metropole spôsobili zrútenie vyvýšenej linky metra, pričom zahynulo 26 ľudí.

 

img

 

Bývalé vedenie mesta

Hovorca mexickej mestskej prokuratúry Ulises Lara v utorok podľa agentúry AP informoval, že obvinenia sa týkajú nedbanlivosti alebo neúmyselného zabitia, poškodenia zdravia a spôsobenia zranení. Lara neuviedol mená obvinených, pričom sa odvolal na prezumpciu neviny.

 

 

Miestne médiá však uviedli, že medzi obvinenými sú aj bývalí predstavitelia mesta, ktorí boli pred viac ako desiatimi rokmi zodpovední za výstavbu metraPodľa Laru na obvinených nebol vydaný zatykač. Úvodné pojednávanie v kauze bolo vytýčené na 25. októbra.

 

Chyby na stavbe

Prokuratúra tvrdí, že odborné štúdie zistili, že zrútenie stavby spôsobili konštrukčné chyby, ako napríklad zlé zvary a chýbajúce spojovacie čapy. Svoju úlohu údajne zohral aj zlý dizajn stavby.

 

Pokiaľ ide o spoločnosti, prokuratúra chce ich obvinením dosiahnuť, aby zaplatili odškodné obetiam a opravili škody na metre. Trestné stíhanie fyzických osôb by podľa všetkého mohlo vyústiť aj do vynesenia trestu odňatia slobody.

 

img

 

K tragédii došlo začiatkom mája. Časť nadjazdu metra povolila práve vo chvíli, keď tadiaľ prechádzal vlak. Vagóny sa zrútili do niekoľkometrovej hĺbky a následne narazili do seba. Pod mostom v juhovýchodnej časti mexickej metropoly sa na ceste nachádzalo aj niekoľko áut.

 

Išlo o najhoršiu nehodu metra v mexickom hlavnom meste od jeho sprevádzkovania v roku 1969. Mexické metro má 12 liniek a denne ho využijú milióny cestujúcichLinku číslo 12, na ktorej došlo k nešťastiu, uviedol do prevádzky v roku 2012 vtedajší starosta Marcelo Ebrard, ktorý je v súčasnosti ministrom zahraničných vecí.

 

Prečítajte si tiež: V Mexiku došlo k obrovskej tragédii. Zrútila sa časť mosta so súpravou metra!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies