V kauze zneužitia financií Matice slovenskej vypovedali svedkovia

NETKY.SK • 23 September 2016, 13:11 • 2 min
V kauze zneužitia financií Matice slovenskej vypovedali svedkovia

BRATISLAVA - Výpoveďami svedkov pokračovalo dnes pred senátom Okresného súdu Bratislava III pojednávanie vo veci údajného zneužitia finančných prostriedkov Matice slovenskej. V tomto prípade čelí obžalobe zo zločinu porušenia povinností pri správe cudzieho majetku bývalý predseda Matice Jozef Markuš.

slovakia

left justify in out

Súd dnes okrem iného zisťoval, či na zmluvu o prevode financií medzi Maticou slovenskou a tlačiarenskou spoločnosťou Neografia boli nutné podpisy viacerých štatutárov, alebo o tom rozhodovali výlučne najvyššie postavené osoby. Podľa svedkov však v dôležitých hospodárskych záležitostiach v oboch inštitúciách rozhodovali viaceré osoby. Pojednávanie má pred súdom pokračovať v novembri, keď majú vypovedať poslední traja predvolaní svedkovia. Následne predseda senátu avizoval listinné dokazovanie a možný prednes záverečných rečí.


Prokuratúra Markušovi v tomto prípade kladie za vinu obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Podľa obžaloby tým, že v decembri 2007 podpísal zmluvu o prevzatí dlhu dcérskej spoločnosti Matice slovenskej - Matičného fondu, pripravil organizáciu o približne 215-tisíc eur (viac ako šesť miliónov slovenských korún). Spôsobil tak organizácii škodu veľkého rozsahu. Vyrovnanie dlhu bolo financované zo ziskov tlačiarenskej spoločnosti Neografia, v ktorej mala Matica 80-percentný podiel. Bývalý predseda Matice, ktorý bol na čele organizácie v rokoch 1990 až 2010, vinu odmieta s tým, že jeho vtedajší postup odobrili orgány Matice slovenskej ako aj Neografie.

 

Za vznik dlhu on sám považuje za zodpovedného vtedajšieho správcu spoločnosti Matičný fond, teda spoločnosť Konštantín. Tá podľa neho využila finančné prostriedky z fondu pri investovaní na finančných a kapitálových trhoch, následne ich však nebola schopná vrátiť. Trestné oznámenie na Markuša podalo nové vedenie Matice na čele s Mariánom Tkáčom.


Polícia Markuša obvinila z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku ešte v septembri 2014. Obžalobu na súd podala Krajská prokuratúra v Bratislave v januári tohto roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona