V kauze známej ako Gemerský mlyn vypovedali svedkovia

NETKY.SK • 10 Máj 2018, 12:57 • 2 min
V kauze známej ako Gemerský mlyn vypovedali svedkovia

BRATISLAVA - Výsluchom piatich svedkov pokračovalo dnes na okresnom súde Bratislava II pojednávanie v kauze mediálne známej ako Gemerský mlyn. Obžalobe z porušenia povinností pri správe cudzieho majetku v tomto prípade čelia dvaja bývalí členovia Výkonného výboru Fondu národného majetku (FNM) Jozef V. a Ľubomír N.

slovakia

left justify in out

Podľa prokuratúry dvojica spôsobila štátu škodu 4 770 000 eur, keď v mene fondu podpísala v júli 2010 dohodu o mimosúdnom vyrovnaní so spoločnosťou Gemerský mlyn, a to napriek tomu, že fond vyhral súdny spor so spoločnosťou na prvostupňovom súde.

Súd dnes vypočul zapisovateľku, ktorá sa zúčastnila na zasadnutí Výkonného výboru FNM v júli 2010, na ktorom schválili problematickú mimosúdnu dohodu so spoločnosťou Gemerský mlyn. Na detaily zasadnutia si však podľa vlastných slov nespomínala a jej úlohou bolo len vyhotoviť zápisnicu o výsledku hlasovania. Pred súdom vypovedali aj štyria bývalí členovia výkonného výboru, ktorí na FNM pôsobili ako riaditelia rôznych sekcií. Tí sa zhodli, že výbor po schválení návrhu na mimosúdnu dohodu poveril Jozefa V. a Ľubomíra N., ktorý bol vtedy podpredsedom výboru, ako štatutárov podpisom dohody. Zároveň všetci konštatovali, že sa pri hlasovaní o dohode zdržali alebo boli proti.

Obaja obžalovaní tvrdia, že podpisom dohody len konali svoju povinnosť, keďže ich k podpisu zaviazalo rozhodnutie výboru ako kolektívneho orgánu. Významné rozhodnutia navyše podľa Jozefa V. vedenie fondu vždy konzultovalo s vládou alebo Koaličnou radou. Rozhodnutia Výkonného výboru FNM tiež označil ešte na februárovom pojednávaní za politické, keďže všetci jedenásti vtedajší členovia boli politickí nominanti. Strana Smer-SD mala vtedy vo výbore šesť členov (vrátane predsedu), HZDS dvoch členov a SNS troch členov vrátane oboch obžalovaných. Konečné znenie dohody so súkromnou spoločnosťou bolo podľa Jozefa V. vypracované mimo právnej sekcie fondu. "Bol nám predložený len konečný variant dohody, a tak som ho aj mal predložiť," povedal s tým, že sumu, ktorú majú spoločnosti vyplatiť, osobne určil predseda výkonného výboru. Zároveň dnes pred súdom zdôraznil, že polícia jeho, ako aj ďalšieho člena výkonného výboru z toho obdobia obvinila aj pre podpis inej mimosúdnej dohody. "Prokurátor to však dvakrát zmietol zo stola," uviedol. Pojednávanie bude pokračovať 13. júna výsluchom ďalšieho svedka a čítaním zápisníc.

Podľa prokuratúry obžalovaní neoprávnene vyplatili spoločnosti Gemerský mlyn 4,77 milióna eur ako mimosúdne vyrovnanie v rámci súdneho sporu napriek tomu, že fond vyhral spor so spoločnosťou na prvostupňovom súde. Spor vznikol po tom, ako FNM odstúpil od privatizačnej zmluvy podniku, ale majiteľom, ktorí spoločnosť pôvodne odkúpili v roku 1992 za 16 miliónov vtedajších korún, nevyplatil naspäť peniaze. Dôvodom bolo, že vlastníci medzitým založili podnik banke, takže fond jej musel vyplatiť ich podlžnosti. Vyplatením vyrovnania Jozef V. a Ľubomír N. podľa obžaloby spáchali trestný čin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Prípad sa odohral po voľbách v roku 2010 ešte predtým, než nová vláda vymenila pôvodných nominantov vo FNM.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies