V kauze zmenky prebehne dnes jedno vypočúvanie

NETKY.SK • 12 Január 2021, 10:01 • 2 min
V kauze zmenky prebehne dnes jedno vypočúvanie

BRATISLAVA - Najvyšší súd SR (NS SR) bude v rámci dnešného verejného zasadnutia v kauze miliónových zmeniek vypočúvať znalkyňu z oblasti písmoznalectva a oboznámi sa aj s listinnými dôkazmi.

slovakia

left justify in out

Pre médiá to uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta. Dnešné zasadnutie sa pre aktuálnu epidemickú situáciu zároveň uskutoční s vylúčením verejnosti.

 

img

 

Protistrana by nemala uspieť

Šanta zároveň uviedol, že NS SR neavizoval žiadne prekážky v konaní, preto dnes očakáva "hladký priebeh" zasadnutia. Protistrana pritom podľa jeho názoru so svojím odvolaním neuspeje. "Ja osobne som presvedčený o dôvodnosti svojho odvolania," dodal.

 

Obžalovaní 
Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v kauze miliónových zmeniek vo februári 2020 uznal za vinných podnikateľa Mariana K. a exriaditeľa TV Markíza Pavla R.

 

img

 

Obom vymeral tresty vo výške 19 rokov väzenia, pričom Marian K. má tiež zaplatiť finančný trest vo výške desaťtisíc eur.

 

Chybný rok 

Súd tak uznal argumenty obžaloby, že zmenky v hodnote 69 miliónov eur, ktorých vyplatenia sa na súde domáhal Marian K. voči Pavlovi R. a spoločnosti Markíza Slovakia, nepochádzajú z roku 2000 a boli teda sfalšované.

 

img


Obaja odsúdení sa voči verdiktu o vine odvolali. Odvolanie podal aj prokurátor ÚŠP Šanta, ktorý konkrétne pre Mariana K. požaduje trest 20 rokov väzenia a tiež prepadnutie majetku.

 

Kauza s kyselinou 

Pôvodne sa zasadnutie v tejto veci malo uskutočniť 10. a 11. novembra 2020, zrušili ho však pre epidemickú situáciu. Ďalší termín NS SR určil na 15. a 16. decembra minulého roka. Na verejné zasadnutie sa však vtedy nedostavil Pavol R. Tvrdil totiž, že má pre útok kyselinou poškodený zrak.

 

img

 

Polícia ho však na návrh prokurátora zadržala a NS SR následne rozhodol o jeho väzobnom stíhaní pre hrozbu úteku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies