V kauze výbuchu v topoľčianskej firme Euromont dnes na súde vypočuli svedkov

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 14:42 • 2 min
V kauze výbuchu v topoľčianskej firme Euromont dnes na súde vypočuli svedkov

BANSKÁ BYSTRICA – Výsluchom svedkov a prezentáciou listinných dôkazov pokračovalo dnes na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s dvojicou obžalovaných v kauze výbuchu v topoľčianskej firme Euromont v auguste 2009. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v tejto veci obvinil ako objednávateľa úkladnej vraždy Viliama M. a ako vykonávateľa Jána K.

slovakia

left justify in out

Na návrh prokurátora vypovedali dvaja kriminalisti, ktorí sa v čase výbuchu vecou zaoberali. Obaja sa hneď po explózii, keď sa zistilo, že nejde o výbuch plynu, kontaktovali so svojimi zdrojmi informácií. V jednom prípade to bol obžalovaný Ján K., medzi policajtmi známy ako Jano z Bojnej. V druhom išlo o podnikateľa Milana Pavloviča, ktorý si v súčasnosti odpykáva 25-ročný trest za podiel na vražde Jozefa Mišenku.

 

Na základe ich a výpovedí ďalších osôb a dôkazov sa ustálilo, že výbuch inicioval obžalovaný Ján K. Jeden z policajtov, v tom čase pôsobiaci na krajskom riaditeľstve, uviedol, že sa poznal po pracovnej stránke s obžalovaným Viliamom M. Nezoznámil ich však Milan Pavlovič, ako ten tvrdil na predchádzajúcom pojednávaní v postavení svedka. Podľa Viliama M. to len potvrdzuje, že Pavlovič je klamár a nehovorí pravdu ani o ostatných skutočnostiach.


Pri explózii v Euromonte vtedy zomrel muž, ktorý do spoločnosti nálož doniesol a viacerí ľudia boli vážne zranení. Podľa prokurátora nálož mala usmrtiť Zuzanu Mišenkovú, Viliamovu švagrinú. Viliam však vyhlásil, že smrť švagrinej si neobjednal, nemal na to dôvod. Priznal iba, že so švagrinou a jej synom nekomunikovali. Viliama, ktorý sa dlhodobo zdržiaval v zahraničí, na Slovensko eskortovali z Venezuely začiatkom roku 2013. V tejto súvislosti uviedol, že v zahraničí bol pracovne a po zadržaní políciou súhlasil s vydaním na Slovensko. Bol obžalovaný z viacerých trestných činov, ale ani v jednom prípade sa nepotvrdila jeho vina.


Obžalovaný Ján K. na súde priznal iba nedovolené ozbrojovanie. V prípade úkladnej vraždy a odpálenia nástražného systému v Euromonte vyhlásil, že je nevinný. Ján K. je vo výkone trestu deväť rokov odňatia slobody za marenie spravodlivosti a za krivú výpoveď. Práve Ján K. doteraz Viliama M. ako jediný usvedčoval vo viacerých prípadoch, vrátane výbuchu v Euromonte. Okrem neho proti Viliamovi teraz svedčí aj Milan Pavlovič, odsúdený v prípade vraždy Viliamovho synovca Jozefa Mišenku.


Kauza explózie v Euromonte je poslednou, kde čelí Viliam M. obvineniu. Prokurátor jemu i Jánovi K. kladie za vinu obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy jednak dokonaný a tiež v štádiu pokusu, ako i zločin nedovoleného ozbrojovania a zločin všeobecného ohrozenia. Obžalovaní to mali spáchať ako členovia organizovanej skupiny.


Pojednávanie sledujú aj poškodení, ktorí pri výbuchu utrpeli rôzne zranenia, vrátane poškodenia sluchu. Medzi nimi je i švagriná Viliama M. Zuzana Mišenková, ktorá od obžalovaných požaduje náhradu škody viac ako 20-tisíc eur. Ďalší z poškodených po výpovediach policajtov povedal, že vec sa pohla až po tom, ako sa vyšetrovanie dostalo z Nitry do Trnavy.
Proces s Viliamom M. a Jánom K. pokračuje vo štvrtok 16. júna výsluchom ďalších svedkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies