V kauze VSS prehovoril nový svedok, hovoril o ďalšom tunelovaní

NETKY.SK • 28 Máj 2013, 15:18 • 2 min
V kauze VSS prehovoril nový svedok, hovoril o ďalšom tunelovaní

BRATISLAVA - Pozadie ďalšieho možného tunelovania v prostredí vojenských spravodajských služieb dnes pred novinármi odhalil nový svedok, ktorý dnes vypovedal pred Osobitným kontrolným výborom NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. Ide o plukovníka v zálohe Ivana Macka, ktorý pôsobil ako vojenský pridelenec v Turecku s akreditáciou v Iráne a Gruzínsku.

slovakia

left justify in out

"Bol som zaradený do procesu vyšetrovania istých káuz. Našou úlohou bolo zistiť, čo sa v službe dialo v rokoch 2006 až 2010. V roku 2010 ma riaditeľ služby poveril, aby som preveril finančné toky v oblasti investičnej výstavby jedného objektu. Ten bol dobudovaný, funkčný a zostane naďalej utajený. Ale spôsob, akým bol realizovaný, vykazoval znaky podozrenia z trestnej činnosti," povedal novinárom Macko.

Podľa jeho slov by sa tým mal prokurátor zaoberať. "Diali sa veci, ktoré neboli celkom v súlade so zákonom. Informoval som o tom správou riaditeľa služby v roku 2010 a bolo to odovzdané odboru vnútornej bezpečnosti. Ten to mal prešetriť," vysvetlil Macko. Tvrdí, že išlo o chronologicky zoradené listinné dôkazy ktoré hovorili o tom, že bude nevyhnutné celý proces preskúmať a podať trestné oznámenie vo veci lebo pravdepodobne došlo k porušeniu zákona pri správe cudzieho majetku a zneužitiu postavenia osobami, ktoré dnes môžeme označiť za neznáme, ale budú ich musieť definovať vyšetrovatelia.

"Práve kvôli tomuto prípadu som bol po zmene vlády v roku 2012 povolaný z Turecka, aby som informoval, prečo som sa tým zaoberal a aký bol môj cieľ. Bolo mi vysvetlené, aby som sa zamyslel a vyjadril. Odmietol som vymeniť svoju česť za diplomatický post, napísal som ministrovi obrany Martinovi Glváčovi (Smer-SD) a ten mi odpovedal, aby som ho informoval podrobne. Poslal som mu teda všetky detaily ešte v decembri 2012. Na to mi už neodpovedal, ale vlastne áno. Bol som odvolaný z funkcie," vyhlásil Macko.

"Ak si minister myslí, že vyplácanie zo štátnych prostriedkov súkromnej firme, kde vlastne nie je jasné, čo tá firma urobila, boli tam faktúry len s číslom účtu, ale nie je jasné, za čo, tak pre mňa je to veľmi podozrivá okolnosť. Ak sa pri oficiálnej výstavbe niekto rozhodne, že časť vyplatí v hotovosti, tak myslím, že som povedal dosť," podčiarkol.

Plukovník v zálohe sa rozhodol svojou výpoveďou podporiť autora pôvodnej skartovanej správy o údajnom tunelovaní vo Vojenskej spravodajskej službe (VSS) v čase prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD) Vladimíra Suchodolinského, lebo si ho váži ako čestného človeka.

Na otázku, či jeho odvolanie súvisí so správou, odvetil, že to má svoju vnútornú logiku. "Ak riaditeľa služby informujete o tom, čo sa tu dialo a on vám odpovie a chce, aby ste sa znovu vyjadrili a aby ste chápali, že je nová situácia, že pán Skuhra chce byť riaditeľom a cíti sa nekomfortne, tak zrejme tá súvislosť tam bude. Nedalo sa so mnou diskutovať," deklaroval.

Podľa Macka bolo nutné preskúmať, prečo bola cena stanovená tak, ako bola, prečo boli vyplácané čiastky v hotovosti, prečo bolo vyplatených na základe dodatku 200.000 eur za niečo, na čo nebol ani projekt s tým, že ten sa urobí potom, prečo to bolo urobené niekoľko hodín predtým, než zodpovední funkcionári opustili službu bez toho, aby odovzdali funkcie, ale zmluvy ostali platné. "Zostali otázky, na ktoré bolo potrebné hľadať odpoveď, na druhej strane zabrániť škodám, lebo objekt bol v takom stave rozostavanosti, že to nebolo možné prerušiť a objekt bolo potrebné dokončiť," povedal.

Macko tiež oznámil, že jeho informačná správa sa stále nachádza vo Vojenskom spravodajstve. Zároveň je šokovaný, že minister stojí za súčasným vedením Vojenského spravodajstva. Tieto osoby totiž mali byť podľa medializovaných dokumentov aktérmi tunelovania v minulosti. "Nie je možné vyšetrovať niečo, ak títo ľudia rozhodujú o tom, čo poskytnú vyšetrovateľom či ministrovi," uviedol.

Minister obrany Glváč na tieto vyjadrenia reagoval, že Macko určite nebol odvolaný za spracovanie správy. "Ja som posunul tieto materiály odboru vnútornej bezpečnosti. Tieto skutočnosti však nie sú obsahom pôvodnej správy, ktorú nazývam slohová práca. Jeho svedectvo bolo irelevantné," uistil.

Na otázku, prečo musel Macko odísť, minister odvetil, že bol pridelencom, pričom ide o bežné personálne riešenie nového vedenia. Glváč tiež potvrdil, že ho Macko upozornil na isté nezrovnalosti. "Ja som s tým naložil tak, ako mi to zákon prikazuje," uistil. Platby v hotovosti či dodatky zmluvám komentovať nechcel, majú to podľa neho vyšetriť orgány činné v trestnom konaní. Zároveň uistil, že kauzu nevyšetruje súčasný šéf VS Ľubomír Skuhra, ale že si to osobne zobral pod svoju kuratelu on sám spolu s riaditeľom vnútornej bezpečnosti.

Glváč naďalej trvá na tom, že medializovaná správa je neautentická, až na 43 listín z prílohy, ktoré sú autentické, ale vytiahnuté z kontextu ostatných prípadov. Toto podľa neho dosvedčili aj svedkovia. "Ja som preskúmal za štyri dni a štyri noci 2102 listov," povedal. Minister je stále pripravený do desiatich minút zbaviť mlčanlivosti svedkov, ak ho o to požiada špeciálna prokuratúra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies