V kauze vraždy podnikateľa Kubašiaka vypovedal ako svedok odsúdený expolicajt Roszík

NETKY.SK • 11 Máj 2017, 12:14 • 2 min
V kauze vraždy podnikateľa Kubašiaka vypovedal ako svedok odsúdený expolicajt Roszík

BANSKÁ BYSTRICA - Výsluchom odsúdeného expolicajta Juraja Roszíka ako svedka pokračovalo dnes na Okresnom súde v Banskej Bystrici odročené hlavné pojednávanie s 57-ročným Miroslavom R. z Brezna. Roszík spolu s Róbertom Petlušom a Róbertom Červeňanom prepadli v novembri 2006 podnikateľa Jána Kubašiaka v jeho dome v Polomke a Petluš ho zastrelil.

slovakia

left justify in out

Roszík, ktorý sa ku skutku priznal a oľutoval ho, ako svedok povedal, že je to pre neho aj po vyše desiatich rokoch stále traumatizujúce. Na akciu, ktorej zámerom bolo získať nejaké dokumenty, ho nahovoril Petluš za peňažnú odmenu, ale nevedel, kto bol objednávateľom. Za útok nič nedostal, pretože krátko po skutku ho zadržali.

 

Roszík potom uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste. Na jej základe mu vojenský súd uložil nepodmienečný trest 8,5 roka odňatia slobody a peňažný trest 50-tisíc eur. Výsluch Roszíka ako svedka navrhla obhajoba, ale na mnohé detaily sa bývalý policajný nadporučík nepamätal a opakoval, že je to pre neho stále trauma. Obžalovaného Miroslava R. a odsúdeného Igora Šajgala pozná iba z médií a šéf komanda Petluš ich pred akciou i po nej nespomínal. Roszík odmietol účasť ďalšej osoby na akcii, ako tvrdí Petluš, podľa ktorého vrahom Kubašiaka mal byť štvrtý muž.

Miroslav R. podľa obžaloby bol sprostredkovateľom medzi Šajgalom a Petlušom. Ide o bývalého breznianskeho policajta, ktorý pre Šajgala vykonával „nejaké“ činnosti. Šajgal, ktorého právoplatne odsúdili na osem rokov a peňažný trest 35-tisíc eur, bol objednávateľom lúpežného útoku na svojho bývalého spoločníka Jána Kubašiaka. Miroslav R. mal po dohode so Šajgalom zorganizovať útok na Kubašiaka so zámerom získať kompromitujúce dokumenty z ich spoločného podnikania.

 

Komando malo za to dostať dva milióny korún. Miroslava R. stíhajú ho za zločin lúpeže, spáchaný so zbraňou a organizovanou skupinou, za ktorý mu hrozí trest sedem až dvanásť rokov odňatia slobody.

Korunným svedkom v tejto veci je Róbert Petluš, odsúdený za vraždu Kubašiaka na 25 rokov odňatia slobody. Petluš popísal, ako sa s Miroslavom R. zoznámil a ako monitorovali Kubašiakov dom, rodinu, firmy a dohodli sa na postupe. Roszík potvrdil, že obhliadku domu Kubašiaka s Petlušom absolvoval jeden alebo dva razy pred samotným útokom.

Podnikateľa Jána Kubašiaka z Polomky zavraždili 14. novembra 2006. Útočné komando viedol Petluš, asistovali mu policajti Róbert Červeňan a Juraj Roszík z Trenčína.

Súd odročil pojednávanie na jún, kedy chce vypočuť aj expolicajta Róberta Červeňana a Karola Dudíka.

Miroslav R. zo zdravotných dôvodov sa na pojednávaní nezúčastňuje. Podľa obhajcu Ondreja Zachara by však na júnové pojednávanie už mal prísť.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies