V kauze Vatileaks vypovedali vatikánski policajti

NETKY.SK • 3 Október 2012, 11:54 • 2 min
V kauze Vatileaks vypovedali vatikánski policajti

V kauze Vatileaks vypovedali vatikánski policajti - Krimi Súdny proces s pápežským komorníkom Paolom Gabrielem pokračoval dnes vo Vatikáne svedeckými výpoveďami príslušníkov vatikánskej polície. Vatikánski policajti potvrdili, že vo vatikánskom byte komor

slovakia

left justify in out

img

Súdny proces s pápežským komorníkom Paolom Gabrielem pokračoval dnes vo Vatikáne svedeckými výpoveďami príslušníkov vatikánskej polície.

Vatikánski policajti potvrdili, že vo vatikánskom byte komorníka pápeža Benedikta XVI. našli tisíce strán dokumentov, napríklad o slobodomurároch, tajných službách a interné dokumenty Svätej stolice.

Gabriele v utorok na pojednávaní vyhlásil, že sa necíti byť vinný. Mrzí ho však, že zradil dôveru pontifika, o ktorom povedal, že ho miluje ako syn otca. Uviedol, že konal v záujme odhalenia zla a korupcie vo Vatikáne. Dodal, že nemal priamych spolupáchateľov.

Ukradnuté dokumenty Gabriele skopíroval, dokonca počas dňa a v prítomnosti iných osôb, pričom používal kopírku vo vatikánskej kancelárii, o ktorú sa delil s dvoma osobnými tajomníkmi Svätého otca. Listiny odovzdal novinárovi Gianluigimu Nuzzimu, ktorý ich použil v knihe Sua santita (Jeho Svätosť), v ktorej odhalil intrigánstvo a nepriateľstvo v Rímskej kúrii, v prvom rade voči druhému mužovi Vatikánu, kardinálovi Tarcisiovi Bertonemu.

Práve tri dokumenty, ktoré sa objavili v Nuzziho knihe, vyvolali u pápežovho osobného tajomníka Georga Gänsweina podozrenie, že za ich únikom môže byť jedine Gabriele, s ktorým mal spoločnú kanceláriu.

Gabrieleho tím obhajcov podal v utorok sťažnosť na podmienky väznenia ich mandanta, ktorý prvých 20 dní väzby strávil v takej úzkej cele, že nemohol rozpažiť. Skutočnosť, že lampa v Gabrieleho cele niekoľko dní svietila nepretržite a že ich mandant v prvú noc nedostal vankúš, považuje obhajoba za dôkaz psychického nátlaku. Vatikánska polícia podmienky zadržiavania označila za štandardné, ale prokurátor začal vo veci vyšetrovanie.

Paolovi Gabrielemu, ktorý pápežovi pomáhal pri obliekaní a sprevádzal ho na všetkých cestách, hrozí trest odňatia slobody na päť rokov, ale môže dostať aj milosť od Svätého otca. Objavili sa totiž špekulácie, že Vatikán chce celý prípad vyriešiť veľmi rýchlo a urobiť za ním hrubú čiaru, aby neodpútaval pozornosť od biskupskej synody, ktorá sa bude konať od 7. do 28. októbra.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies