V kauze utýranej Lucky padali pokuty

NETKY.SK • 25 August 2014, 10:27 • 2 min
V kauze utýranej Lucky padali pokuty

BRATISLAVA – Udeľovaním pokút sa na Okresnom súde Bratislava I začalo dnešné hlavné pojednávanie v kauze utýranej Lucky Luknárovej, v ktorom čelí obžalobe jej otčim a matka Juraj H. a Alexandra H.

slovakia

left justify in out

Na pojednávanie neprišiel poškodený v súvislosti s bytom, kde neoprávnene bývali manželia H., a tak dostal pokutu 150 eur a svedkyňa, ktorej vymerali pokutu 80 eur. V prípade poškodeného sudca konštatoval, že už na minulých pojednávaniach sa ospravedlňoval len mailom. Skutočnosti z týchto ospravedlnení však nedoložil relevantným dokumentom. Keby dnes prišiel, mohlo sa dokazovanie prípadu skončiť, ak by už nikto nepredložil žiadne ďalšie návrhy na doplnenie dokazovania. Svedkyňa dostala pokutu za to, že sa z dnešného pojednávania neospravedlnila. Na súd dnes neprišiel aj jeden z dvojice predvolaných znalcov, ale ten sa riadne a včas ospravedlnil. Na pojednávaní dnes vypovedal iba druhý znalec, ktorý hovoril o tom, že v tele utýraného dievčatka nenašli drogy ani žiadne liečivá či iné cudzorodé látky. Sudca dnes prečítal viaceré výpovede svedkov. Prípad odročili na 29. septembra. 

 

Podľa prokuratúry sa manželia dopúšťali na malej Lucii fyzického násilia zvlášť surovým a trýznivým spôsobom, keď ju podľa obžaloby udierali, kopali, vytrhávali jej vlasy a neposkytovali žiadnu pomoc ani nenavštevovali lekárov. Lucka mala zlomené dve rebrá, nosové kosti, sánku, prekonala infekcie a v takomto stave jej podľa obžaloby Juraj H. vykrútil ruku. Lucia mala podľa prokuratúry „neznesiteľné a mučivé bolesti“. Podľa vyšetrovateľov Juraj H. extrémne silno udrel dievča sediace na nočníku rukou do hlavy za prítomnosti matky. Lucia následne narazila hlavou do steny a podľa pitvy sa jej vytvorila v mozgu krvná zrazenina. Po tom, ako Lucka zomrela, ju podľa prokuratúry "položili na posteľ, pozakrývali textilom, kreslom, izbu zamkli, zatarasili nábytkom a takto ju prechovávali tri roky do 17. septembra 2012.“ Otčim aj matka utýranej Lucky, manželia Juraj H. a Alexandra H., v minulosti na pojednávaní odmietli vinu, zároveň odmietli vypovedať a rozhodli sa, že nebudú chodiť na súdne pojednávania. 

 

Smrť malej Lucie polícia najprv posudzovala ako týranie, vlani na jeseň však stíhanie prekvalifikovali. Za vraždu dieťaťa hrozí podľa Trestného zákona až 25-ročné väzenie, prípadne doživotie. Minulý rok v lete sa Juraj H. priznal, že má na svedomí smrť malej Lucie. S bratislavskou prokuratúrou tak mohol uzavrieť dohodu o vine a treste, čím by sa mu trest znížil. Dohodu však po zásahu generálnej prokuratúry zrušili a prípad teraz dozoruje Krajská prokuratúra v Trnave. Matka utýranej Lucky Alexandra H. už jeden trest dostala - za neoprávnené poberanie prídavkov na mŕtvu Luciu jej udelili sedemmesačný trest, ktorý si už odsedela vo väzbe. Vo februári tohto roka policajti obvinili aj zamestnankyňu Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Bratislave II. Sociálnu pracovníčku stíhajú pre porušenie povinnosti pri starostlivosti o maloletú Lucku. 

 

Luciu Luknárovú pochoval na ružinovskom cintoríne v Bratislave vlani 4. apríla bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák. Päťročnú Luciu podľa vyšetrovateľov na smrť ubil jej otčim v jednom z bytov v bratislavskom Ružinove. Prípad sa dostal na verejnosť v septembri 2012. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona