V kauze úplatku pre úradníka potvrdili päťročný trest

NETKY.SK • 12 Január 2017, 12:19 • 2 min
V kauze úplatku pre úradníka potvrdili päťročný trest

BRATISLAVA - Najvyšší súd SR dnes na verejnom zasadnutí potvrdil nepodmienečný trest päť rokov pre bývalého prednostu Obvodného úradu životného prostredia Dunajská Streda Alexandra Rácza.

slovakia

left justify in out

Potvrdil tak verdikt špecializovaného trestného súdu, ktorý ho v januári 2016 uznal za vinného z prijímania úplatku. Trest si má odsedieť v ústave s minimálnym stupňom stráženia, taktiež musí zaplatiť pokutu 2000 eur a zároveň nesmie päť rokov vykonávať verejnú funkciu. Podľa predsedu senátu obžalovaný "preukázateľne urobil kroky k spáchaniu trestného činu".

 

Obhajoba v podanom odvolaní proti výroku prvostupňového súdu tvrdila, že celá kauza môže byť pomstou bývalej šéfky úradu Márie C, ktorú Rácz vystriedal vo funkcii. Dôležití svedkovia v prípade boli totiž podľa obhajkyne jej známi. Svedka Zoltána J., ktorý priznal sprostredkovanie úplatku pre Rácza, označila za absolútne nedôveryhodného, ktorý "žije vo svojom vlastnom svete a okoliu rozpráva, čo všetko vie vybaviť, ponúka funkcie". Súd sa však s argumentami obhajoby nestotožnil, k zmierneniu trestu neprispel ani argument, že Rácz sa stará o sluchovo postihnutú dcéru. Rozhodnutie odvolacieho súdu je právoplatné

 

Alexandra Rácza neprávoplatne odsúdil senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici v januári minulého roka na nepodmienečný trest päť rokov, peňažný trest 2000 eur a zákaz výkonu verejnej funkcie na päť rokov. Podľa obžaloby si v roku 2013 vypýtal 2000 eur od podnikateľa, aby kladne vybavil jeho žiadosť o odvoz riečnych sedimentov z Hrušovskej zdrže. V októbri 2014 ho špecializovaný súd odsúdil prvýkrát, a to na podmienečný trest za zneužitie právomoci verejného činiteľa. Po odvolaní prokurátora najvyšší súd prípad vrátil prvostupňovému súdu s tým, že skutok prekvalifikoval na trestný čin prijímania úplatku. Zoltán J., ktorý podľa obžaloby úplatok sprostredkoval, bol vylúčený na samostatné konanie a uzavrel dohodu o vine a treste. Opätovné odvolacie konanie na najvyššom súde bolo niekoľkokrát odročené, a to pre absencie Rácza alebo jeho právnych zástupcov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona