V kauze úplatku na burze trest dva roky podmienečne

NETKY.SK • 18 November 2015, 12:31 • 2 min
V kauze úplatku na burze trest dva roky podmienečne

BRATISLAVA/PEZINOK - V kauze úplatku na Komoditnej burze Bratislava spojenom s nákupom posypovej soli dnes Špecializovaný trestný súd v Pezinku vymeral obžalovanému Ladislavovi Hrnekovi trest dva roky väzenia s podmienečným odkladom na štyri roky.

slovakia

left justify in out

"Ďalej mu súd uložil trest zákazu činnosti obchodovať na komoditnej burze v trvaní osem rokov a peňažný trest vo výške 50-tisíc eur," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. Hrnek na súde uzavrel dohodu o vine a treste, rozsudok je teda právoplatný.


Konateľa spoločnosti Nelux s.r.o. zadržala polícia, keď chcel v júni tohto roku predsedovi Burzovej komory Komoditnej burzy Bratislava Pavlovi Scholtzovi odovzdať úplatok 25-tisíc eur. Scholtz mal na oplátku zariadiť zrušenie obchodovania s posypovou soľou na burze, aby sa nakupovala opätovne prostredníctvom verejného obstarávania za vyššie ceny. Následne chcel Hrnek podľa medializovaných informácii nakúpiť soľ pre Banskobystrický samosprávny kraj. Scholtz však spolupracoval s políciou, ktorá celý proces monitorovala a Hrneka zadržala ihneď po odovzdaní sumy 25-tisíc eur.


"Pokus o moje podplatenie svedčí o tom, že nákup posypovej soli je veľký biznis. Cena, ktorú vygeneruje burza, je o približne o 30 percent nižšia, ako je cena, za ktorú nakupujú tento tovar niektoré samosprávne kraje či Národná diaľničná spoločnosť," uviedol Scholtz na tlačovej besede 25. júna. Ako ďalej vysvetlil, Komoditná Burza Bratislava začala v roku 2014 obchodovanie v časti "minerály". "V tejto sekcii môžu členovia burzy verejne ponúkať a dopytovať posypovú soľ, pričom kontrakty, ktoré vzniknú, sa plnia v termíne podľa mesiacov, na ktorý bol kontrakt uzavretý pri pevne uzatvorenej - kontrahovanej cene," uviedol Scholtz. Otvorením spomínanej oblasti podľa neho dostali záujemcovia možnosť nakúpiť posypovú soľ za výhodnejších finančných podmienok, ako to bolo prostredníctvom verejného obstarávania. Napríklad Banskobystrický samosprávny kraj tak pri kúpe posypovej soli podľa Scholtza ušetril za minulý rok približne 50 % finančných prostriedkov, čo predstavovalo okolo 700-tisíc eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies