V kauze únosu detí do Panamy právoplatne odsúdili Andreja Gajdára

NETKY.SK • 3 December 2015, 11:56 • 2 min
V kauze únosu detí do Panamy právoplatne odsúdili Andreja Gajdára

BRATISLAVA - Na dvojročný nepodmienečný trest odňatia slobody odsúdil dnes trojčlenný senát Krajského súdu v Bratislave (KS) Andreja Gajdára za únos jeho dvoch maloletých detí - Dominiky a Martina do stredoamerickej Panamy.

slovakia

left justify in out

Trest si má odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia, súd však dnes zamietol žiadosť poškodenej matky o náhradu škody. KS zrušil tak pôvodný októbrový rozsudok okresného súdu, ktorý Gajdára odsúdil len na šesťmesačný trest odňatia slobody. Dnešný verdikt je právoplatný a nie je možný voči nemu riadny opravný prostriedok.

 

Podľa záverečného návrhu prokurátorky "obžalovaný zabraňoval matke detí po dobu štyroch rokov styk s deťmi, čo na nich zanechalo psychické následky". Pôvodný trest, ktorý mu udelil na začiatku októbra Okresný súd Bratislava, považuje za neprimerane mierny.

 

Pôvodne 6. októbra prvostupňový súd - Okresný súd Bratislava II Gajdára odsúdil na šesť mesiacov odňatia slobody, voči tomuto verdiktu však podala odvolanie ako prokurátorka, tak poškodená matka a aj obžalovaný. V prípade sa pár dní po rozsudku Okresného súdu Bratislava II začal angažovať aj generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár, keď v tejto veci kontaktoval krajskú prokurátorku v Bratislave, aby sa osobne oboznámila s odôvodnením rozsudku, predovšetkým, aby skúmala primeranosť uloženého trestu.

 

Únoscu Okresný súd Bratislava II uznal však za vinného nie z únosu, ale zo spáchania prečinu poškodzovania cudzích práv. Rozsudok nebol právoplatný. Proces 6. októbra netrval dlho. Otec totiž urobil v jeho úvode vyhlásenie o vine, kde priznal, že čin spáchal. "Je mi to celé ľúto," uviedol vtedy v rámci záverečného slova. Pred súdom tak nebolo potrebné dokazovanie o jeho vine.

 

Andrej Gajdár uniesol svoje deti začiatkom roku 2011. Dňa 2. januára si ich prevzal od matky, pričom sa s ňou dohodol na ich vrátení o tri dni neskôr. To nesplnil a nasledujúci mesiac s nimi odletel do Spojených štátov amerických.

 

Odtiaľ sa presunul do Hondurasu a v septembri 2011 do Panamy, kde ho v tomto roku v máji zadržal Interpol na základe medzinárodného zatykača. Otca s unesenými deťmi sa podarilo vypátrať novinárovi z denníka Nový Čas, ktorý o kauze vydal prednedávnom knihu.

 

Trest na dolnej hranici trestnej sadzby sudca Bohuslav Padrta odôvodnil doterajším bezúhonným životom obžalovaného, ako aj jeho priznaním. "Súd vzhľadom na okolnosti prípadu a na to, že sa priznal, dospel k záveru, že trest odňatia slobody na dolnej hranici vo výmere šesť mesiacov zabezpečí účel trestu," zdôvodnil.

 

Prokurátorka v záverečnej reči žiadala pre neho nepodmienečný trest, ale nenavrhla konkrétnu výšku. K prípadu sa bližšie nechcela vyjadriť. Andrej Gajdár, ktorý bol zadržaný v máji tohto roku, je vo väzbe takmer šesť mesiacov. Onedlho sa tak mohol dostať na slobodu. Manželov následne po rozsudku Okresného súdu Bratislava II čakalo rozvodové konanie. Pred súdom sa malo rozhodovať aj o tom, či sa otec bude môcť stýkať so svojimi deťmi.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona