V kauze údajného vydierača Ivana B. vypovedal Kočner

NETKY.SK • 22 Január 2015, 11:53 • 2 min
V kauze údajného vydierača Ivana B. vypovedal Kočner

BRATISLAVA - V kauze bývalého štátneho úradníka ministerstva privatizácie Ivana B. vypovedal dnes na súde podnikateľ Marián Kočner. Podľa obžaloby Ivan B. od neho pýtal päť miliónov korún (165 969 eur) pre Vladimíra Mečiara.

slovakia

left justify in out

Ivan B. sa podľa obžaloby v roku 2006 vydával za prostredníka Mečiara a predstaviteľa Slovenskej informačnej služby. Peniaze od podnikateľa Kočnera údajne pýtal za nešpecifikovanú ochranu. Keď mu ich nedal, posielal mu výhražné SMS. Napokon Ivana B. zadržala polícia, keď preberal päť miliónov korún nastrčených políciou. Podobne vraj vydieral aj Igora Klátika. 

 

Na dnešné pojednávanie na Okresnom súde Bratislava I obžalovaný Ivan B. neprišiel. Jeho obhajca priniesol súdu lekársku správu o nedávnom vyšetrení, podľa ktorej mu odporúčajú PN-ku. Súd však pojednávanie neodročil. Správu neakceptoval, pretože v dokumente chýbalo konštatovanie lekára, že sa obžalovaný nemôže zúčastniť na hlavnom pojednávaní. 

 

Súd vypočul dnes ako jediného svedka Mariána Kočnera. Ten navrhol, aby pre odstup času prečítali jeho pôvodnú výpoveď. Podľa tejto výpovede pýtal od Kočnera Ivan B. v roku 2006 päť miliónov korún, vraj pre Mečiara, inak na neho môžu vytiahnuť kompromitujúci materiál. Kočner o všetkom informoval políciu a napokon Ivana B. zatkli v jednom z bratislavských hotelov pri preberaní peňazí. Kočner dnes na súde povedal, že Ivan B. mal v tom čase o ňom k dispozícii informácie, ktoré neboli verejné a mohli byť získané z odpočúvaní. 

 

Pojednávanie bude pokračovať 4. marca, vypočuť chcú ďalších svedkov. „Som presvedčený, že tento prípad je jeden z najlepšie zdokumentovaných prípadov a napriek tomu nebol prakticky ukončený deväť rokov,“ poznamenal na záver výpovede Kočner. 

 

Na predchádzajúcom pojednávaní vypovedal expremiér Vladimír Mečiar. „Nikdy nebol mojím poradcom. Nikdy som od nikoho cez neho o nič nežiadal,“ vyhlásil o Ivanovi B. vlani v novembri Mečiar. Povedal ešte, že Ivan B. určite nerobil pre SIS, ani nepočul, že niečo také rozširuje. Súd minule vypočul aj Igora Klátika. Cez telefón a neskôr esemesky od neho vraj Ivan B. pýtal peniaze „pre starého“. Najprv milión dolárov, neskôr znížil požiadavku na 500-tisíc. 

V roku 2009 Ivana B. odsúdil Okresný súd Bratislava I na desaťročné väzenie. Ivan B. pred pôvodným rozsudkom vyhlásil, že je nevinný. V procese vypovedal aj vtedajší šéf SIS Jozef Magala, ktorý odmietol, že by Ivan B. niekedy pre SIS pracoval. Rozhodnutie okresného súdu potom zrušil krajský súd v lete 2010 a vec vrátil na opätovné konanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies