V kauze Slánske lesy vyhovel najvyšší súd prokurátorke

NETKY.SK • 26 Máj 2014, 12:07 • 2 min
V kauze Slánske lesy vyhovel najvyšší súd prokurátorke

BANSKÁ BYSTRICA – Najvyšší súd zrušil rozhodnutie senátu Krajského súdu v Banskej Bystrici o zastavení trestného stíhania trojice obžalovaných v kauze Slánske lesy vzhľadom na dĺžku konania.

slovakia

left justify in out

Odvolací súd tým vyhovel sťažnosti prokurátorky Úradu špeciálnej prokuratúry, podľa ktorej prvostupňový súd je povinný rozhodnúť o trestnej činnosti a tejto povinnosti ho nezbavuje ani úvaha o neprimeranej dĺžke konania.
Hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici Nina Spurná pre agentúru SITA uviedla, že príslušný senát nariadi vo veci hlavné pojednávanie po tom, ako jeden člen senátu ukončí práceneschopnosť. 

 

V medializovanom prípade, kde ide o lesné a iné pozemky v hodnote viac ako 43 miliónov eur, prokurátor stíha trojicu mužov z východného Slovenska ako organizovanú skupinu za trestné činy podvodu a falšovania verejných listín. Podnikateľ Milan I. z Trebišova, notár Ferdinand O. z Veľkých Kapušian a bývalý riaditeľ Správy katastra v Trebišove Pavol P. však tvrdia, že sú nevinní a ide o vykonštruovaný prípad s politickým pozadím. 

 

Podľa obžaloby trojica ako organizovaná skupina v roku 1998 pripravila Slovenskú republiku a ďalších vlastníkov približne o 6 500 hektárov lesných a iných pozemkov v hodnote viac ako 43 miliónov eur. Inkriminovanú pôdu získala dnes už nebohá údajná nemanželská dcéra grófa Ladislava Károlyiho Mária Dušičková ako dar od grófa. Prokuratúra však tvrdí, že Dušičková sa stala majiteľkou pôdy v roku 1998 na základe notárskeho osvedčenia, ktoré jej ako 85-ročnej vydal obžalovaný notár Ferdinand O. aj s použitím ďalších osvedčení, obsahujúcich nepravdivé skutočnosti o vlastníckom práve. Pôdu následne Dušičková vložila ako nepeňažný vklad do spoločnosti Slánske lesy s.r.o., kde je spoločníkom a konateľom manžel jej vnučky obžalovaný podnikateľ Milan I.. Obžalovaný exriaditeľ katastra v Trebišove Pavol P. prípad vlastníctva pozemkov riešil osobne, pretože ho považoval za komplikovaný a pracovníčky katastra nemali s takou vecou skúsenosti. 

 

Hlavné pojednávanie sa začalo v auguste 2009. Senát vypočul desiatky svedkov a znalcov. Medzi nimi i vnuka grófa Ladislava Károlyiho, ktorý zásadne odmietol názor, že sporné pozemky daroval jeho starý otec svojej údajnej nemanželskej dcére. 

 

Už na marcovom pojednávaní v minulom roku senát avizoval ukončenie dokazovania. Malo sa tak stať v máji, ale pre onemocnenie obžalovaného podnikateľa Milana I. senát pojednávanie odročil na august. Pre hospitalizáciu notára Ferdinanda O. sa nepojednávalo ani v auguste. V októbrovom termíne senát rátal s ukončením dokazovania, záverečnými rečami a následným vyhlásením rozsudku. V októbri však senát vyhlásil, že sa oboznámi s výsledkom občianskeho sporu, ktorý s Lesmi SR viedol podnikateľ Milan I. Nakoniec 5. decembra 2013 na neverejnom zasadnutí senát rozhodol o zastavení trestného stíhania. 

 

Senát sa odvolal na článok 6 odsek 1 Dohovoru o ochrane základných ľudských práv a slobôd, pretože trestné stíhanie v danej veci trvalo viac ako 15 rokov a na skutočnosť, že o sporných nehnuteľnostiach bolo už právoplatne rozhodnuté súdom aj v občianskoprávnom konaní. 

 

S kauzou Slánske lesy súvisí právoplatné rozhodnutie Okresného súdu v Banskej Bystrici, ktorý trestným rozkazom odsúdil na jeden rok odňatia slobody podmienečne za prečiny krivej výpovede a krivej prísahy maďarského štátneho príslušníka 74-ročného Imrého Lászlóa Nikházyho. Maďarský občan na pojednávaní pred senátom Krajského súdu v Banskej Bystrici v úmysle pomôcť obžalovanému Milanovi l. sa označil za dôverného priateľa grófa Károlyiho. Podľa Nikházyho mu gróf údajne v priateľskom rozhovore povedal, že jeho starý otec mal nemanželské dieťa, ktorému daroval pozemky veľkého rozsahu. Gróf Karolyi, ktorý bol takisto vypočutý Krajským súdom v Banskej Bystrici, však vyhlásil, že o nemanželskom dieťati svojho deda nevedel a starý otec vôbec nikomu nespomínal, že by toto dieťa malo zdediť pozemky veľkej rozlohy. 

 

Krajská prokuratúra v Banskej Bystrici prípad uzavrela podaním obžaloby na Krajský súd v Košiciach v máji 2004. Odvtedy spis z rôznych dôvodov putoval medzi Košicami, Špeciálnym súdom v Pezinku, Krajským súdom v Banskej Bystrici a odvolacím Najvyšším súdom SR. Odvolací súd sa vyjadroval k návrhom súdov o príslušnosti konať i k námietke zaujatosti, ktorú voči košickým sudcom vzniesli obvinení. 

 

Ak trio obžalovaných súd uzná za vinných, môže im uložiť trest odňatia slobody na päť až dvanásť rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona