V kauze Rath vraj existuje utajené odpočúvanie, môže ísť o ďalších politikov

NETKY.SK • 28 Máj 2013, 11:03 • 2 min
V kauze Rath vraj existuje utajené odpočúvanie, môže ísť o ďalších politikov

PRAHA - V kauze obžalovaného českého politika Davida Ratha údajne existuje odpočúvanie, ktoré je dodnes v režime utajenia na stupeň "vyhradené" a nemajú k nemu prístup poslancovi obhajcovia a dokonca ani stredočeský krajský súd.

slovakia

left justify in out

Ten pritom v lete začne celý prípad korupcie a zmanipulovaných zákaziek prerokovávať na hlavnom pojednávaní. Český denník Právo na to upozornili Rathovi právnici Adam Černý a Roman Jelínek s tým, že podľa ich informácií by mohlo ísť o sledovanie či odpočúvanie ďalších politikov. Napísal to dnes spravodajský portál Novinky.cz.

Samotný Rath už pri vlaňajšom júnovom vystúpení v Poslaneckej snemovni naznačil, že peniaze v jeho prípade mohli ísť na financovanie volebnej kampane ČSSD. "Okresný súd v Ústí nad Labem, ktorý v roku 2012 toto odpočúvanie či sledovanie povolil, nám písomne potvrdil, že dosiaľ nebolo odtajnené," uviedol v pondelok Rathov obhajca Černý. To, čoho sa konkrétne týka a či ide stále o živú záležitosť, však už nikto nechce potvrdiť či vysvetliť.

Keďže sa k nemu žiadny z orgánov činných v trestnom konaní nehlási, je možné, že detektívi odpočúvanie či sledovanie ešte neskončili, uviedli Novinky. Podľa Černého ústeckí sudcovia povolili v rámci preverovania Rathovho prípadu celkovo 12 odpočúvaní či sledovačiek, pričom 11 z nich sa vraj týkalo kauzy údajne predraženej plánovanej zákazky na rekonštrukciu zámku Buštěhrad, za ktorú je pre korupciu stíhaný aj samotný Rath.

Advokáti predpokladajú, že i ten dvanásty súvisí s tendrom na opravu zámku. Myslia si, že údajným odopieraním jeho obsahu porušuje polícia zákon a nedodržuje "princíp rovnosti zbraní" - aj preto okrem iného požiadali, aby súd vrátil kauzu na došetrenie.

Dozorujúci štátny zástupca v Rathovej kauze Petr Jirát však nevylúčil, že ak by skutočne jedno odpočúvanie či sledovačka neboli doteraz odtajnené, môže sa týkať iného prípadu.

Ponúka sa tak vysvetlenie, že ide o úkon vykonávaný v rámci preverovania ďalších troch podozrivých zákaziek pre stredočeské nemocnice, za ktoré nebol dosiaľ nikto obvinený a v ktorých Rath nefiguruje ako podozrivý, uviedli Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies