V kauze prepusteného učiteľa Žarnaya vypovedali svedkovia

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 13:29 • 2 min
V kauze prepusteného učiteľa Žarnaya vypovedali svedkovia

KOŠICE - Na Okresnom súde Košice II dnes výpoveďami svedkov pokračovalo pojednávanie v medializovanom prípade prepustenia učiteľa Ota Žarnaya z košickej Obchodnej akadémie (OA) Polárna.

slovakia

left justify in out

Bývalý učiteľ, ktorý na akadémii ako predseda Rady školy poukázal na spornú zmluvu na externé právne služby, sa domáha uznania neplatnosti svojej výpovede z mája 2013 a náhradu ušlej mzdy.
     

Žarnay tvrdí, že výpoveď dostal pre kritiku nehospodárneho nakladania s verejnými financiami. Riaditeľ akadémie Peter Ivan nehospodárnosť odmieta, v prípade výpovede išlo podľa neho o organizačné dôvody a nadbytočnosť, ktorá sa týkala aj ďalších zamestnancov školy.
     

Na súde dnes vypovedal bývalý telocvikár OA Polárna Milan Matejovský, ktorý pôsobil na škole 17 rokov a na konci školského roku 2012/2013 dostal takisto výpoveď z organizačných dôvodov. Dôvodom podľa neho bola rovnako kritika vyplácania paušálnych odmien externej právničke. "Ja si myslím, že tam bol jasný dôvod toho, že som sa ozval na porade, keď som dostal priamu otázku, či si myslím, že to bola korupcia. Odpovedal som a dodnes som presvedčený, že to korupcia bola," povedal. 
     

Na súde vypovedala aj ďalšia bývalá učiteľka OA, ktorá sa na školu po rodičovskej dovolenke mala vrátiť v septembri 2013 a po Žarnayovi učiť jeho predmety. Potvrdila, že dala k 10. septembru výpoveď, keďže už predtým získala pracovné miesto v inej škole.
     

Sudkyňa odročila pojednávanie na september, kedy budú vypovedať ďalší svedkovia.
     

Finančná kontrola Úradu KSK v minulosti na OA Polárna zistila, že pri využívaní služieb vybranej právničky v období dvoch rokov škola nedodržala zásadu hospodárnosti vo výške 2400 eur z celkovo zaplatenej sumy 12.000 eur. Prijatým opatrením bolo, že škola bude využívať služby právnikov zamestnaných na právnom odbore Úradu KSK.
     

Žarnay získal v roku 2013 za svoj postoj ocenenie Biela vrana, ktoré za spoločensky prínosný odvážny čin udeľujú Aliancia Fair-play a Via Iuris.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies