V kauze pozemkovej mafie padali tresty 10 rokov a viac

NETKY.SK • 19 Február 2014, 11:09 • 2 min
V kauze pozemkovej mafie padali tresty 10 rokov a viac

PEZINOK - Piatim obžalovaným v kauze údajnej pozemkovej mafie dnes vymeral súd tresty desať rokov a viac, jedného obžalovaného oslobodil.

slovakia

left justify in out

Hlavný obžalovaný Radoslav Z. dostal 12 rokov vo väzení so stredným stupňom stráženia. Gabriele J. vymerali 10 rokov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Stanislav W. dostal 12,5 roka väzenia, do čoho mu zarátali aj 18-mesačný trest, ktorý mu vymeral dunajskostredský súd v inej veci. Ivan Š. dnes dostal 11 rokov a Zuzana H. 12 rokov, obaja v najmiernejšom väzení. Zuzane H. do trestu započítali aj odsúdenie z trestného rozkazu malackého súdu v inej kauze. Súd dnes rozhodol o oslobodení Vlastimila B. Rozsudok nie je právoplatný, pretože obžalovaní, ktorých uznali za vinných, sa hneď odvolali, prokurátor si na vyjadrenie ponechal zákonnú lehotu. Obžalovaná Terézia Ny. počas procesu zomrela, konanie proti nej teda zastavili. 


Odsúdení sa podľa Špecializovaného trestného súdu ako organizovaná skupina dopustili obzvlášť závažného zločinu podvodu a zločinu falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky. „Bola tam určitá deľba práce, plánovitosť,“ poznamenal predseda senátu. Podľa neho sa hlavný obžalovaný Radoslav Z. v prípravnom konaní priznával k trestnej činnosti a usvedčoval ďalšie osoby. Potom už nevypovedal pred súdom na hlavnom pojednávaní, ale ani neodvolal priznanie. Pôvodnú výpoveď podľa sudcu zdôvodnil snahou dostať sa z väzby.

Obžalovaní podľa prokuratúry koncom roka 2007 po vzájomnej dohode vytypovali nehnuteľnosti v Bratislave v katastri Devínskej Novej Vsi s rozlohou približne 284-tisíc metrov štvorcových, ktoré mali hodnotu asi 15,5 milióna eur. Údajne ich podvodom najprv previedli z pôvodných vlastníkov na fiktívnych, teda biele kone. Pomocou falošných dokladov pred notármi a na katastri predstierali, že sú vlastníkmi predávanej nehnuteľnosti alebo reálnymi kupcami. Potom pozemky previedli na im spriaznené osoby, ktoré v konečnom dôsledku vystupovali ako bezúhonní úspešní podnikatelia. Skupina údajne mala z pozemkov obrovské zisky. Podľa žalobcu nikdy neplatili kúpne ceny deklarované v kúpno-predajných zmluvách, resp. spriaznené osoby zaplatili len symbolické sumy. 

Z prípadu bol vylúčený na samostatné konanie Jozef D. a následne voči nemu trestné stíhanie prerušili, pretože podľa prokuratúry sa významnou mierou podieľal na objasnení a usvedčení páchateľov v inej trestnej veci súvisiacej s pozemkovou mafiou. Obhajoba mala počas procesu výhrady k tomu, aby Jozef D. figuroval ako svedok, keď je aj v obžalobe spomínaný ako hlavný organizátor. Tento istý muž je obžalovaný v kauze bytovej mafie, ktorá sa prejednáva na bratislavskom súde. Aj v tejto kauze sú rovnako obžalovaní Radoslav Z., Gabriela J., Stanislav W. a Terézia Ny. z prípadu pred pezinským súdom. Jozef D. v utajení v minulosti pracoval pre políciu. V už spomínanom "bratislavskom" prípade v kauze tzv. bytovej mafie súd žiadal o odpoveď ministerstva vnútra, či zbaví Jozefa D. mlčanlivosti. 

Pezinský súd si o Jozefovi D. urobil záver na základe vyžiadaných správ o sociálnych a zdravotných odvodoch „Bol príslušníkom polície,“ povedal predseda senátu s tým, že súd nič iné o tejto veci nezaujíma. „Pred súdom nie je potrebné dokazovať ako funguje polícia,“ dodal. V tejto kauze bol Jozef D. aj zbavený mlčanlivosti ministrom vnútra, aby mohol vypovedať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies