V kauze pálenia vlajky EÚ oslobodzujúci rozsudok

NETKY.SK • 14 Február 2017, 11:28 • 2 min
V kauze pálenia vlajky EÚ oslobodzujúci rozsudok

BRATISLAVA - Oslobodzujúci rozsudok si dnes v kauze pálenia vlajky EÚ vypočul nacionalistický aktivista Marián M. Ako v rozsudku skonštatoval samosudca, skutok nie je trestným činom.

slovakia

left justify in out

Podľa súdu by sa vec dala kvalifikovať ako priestupok, v tom prípade však už uplynula dvojročná premlčacia lehota. Rozsudok ešte nie je právoplatný, prokurátor si ponechal lehotu na podanie odvolania.


Pred vynesením rozsudku súd vypočul troch svedkov, ktorých výsluch žiadal obžalovaný, vrátane Oskara Dobrovodského, organizátora pochodu, na ktorom bola v roku 2012 vlajka spálená. Svedkovia potvrdili slová Mariána M., že pálenie vlajky bolo niekoľkokrát avizované, pričom prítomní policajti nezasiahli a Mariána M. a Štefana P. zadržali až po jej zapálení. Marián M., ako aj svedkovia sa tiež vyjadrili, že v zahraničí je takáto forma protestu bežná a aj na Slovensku spadá pod slobodu prejavu."Budúcnosť ukáže pravdu, že sme konali s úmyslom brániť slovenský národ," povedal v záverečnej reči Marián M.

 

Marián M. spolu so Štefanom P. v novembri 2012 v Bratislave zapálili na záver pochodu s názvom Spoločne za slušný a bezpečný život na Slovensku vlajku Európskej únie. Okresný súd Bratislava I ich následne uznal v decembri 2013 za vinných z výtržníctva, pričom Mariánovi M. vymeral pokutu 300 eur a Štefanovi P. 500 eur. Dostali tiež dvojročný zákaz pobytu v hlavnom meste. Proti rozsudku sa odvolali, Krajský súd v Bratislave v júni 2014 však len mierne upravil rozsudok okresného súdu, keď Mariánovi M. zrušil trest zákazu vstupu do Bratislavy na dva roky. Ten následne podal dovolanie na Najvyšší súd SR.

 

Najvyšší súd v júli 2016 vrátil prípad späť na okresný súd s tým, že okresný, ako aj odvolací súd v prípade postupovali jednostranne a ich rozhodnutie bolo predčasné a nezákonné. Podľa verdiktu najvyššieho súdu vypočuli nižšie postavené súdy len zasahujúcich policajtov, odmietli však vypočuť napríklad účastníkov demonštrácie, ako to navrhovala obhajoba. Konanie obžalovaných tiež podľa súdu nenaplnilo skutkovú podstatu trestného činu výtržníctva.


Marián M. momentálne pôsobí ako asistent poslanca Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko Martina Beluského. Štefana P. sa dnešné rozhodnutie netýkalo, keďže sa nezúčastnil ani dovolacieho konania pred Najvyšším súdom SR. Podľa Mariána M. je momentálne na Ukrajine kde "bojuje za to, čomu verí".


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
pracovnik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies