V kauze Osrblie sa telefonovalo o holubičkách

NETKY.SK • 24 Jún 2014, 12:54 • 2 min
V kauze Osrblie sa telefonovalo o holubičkách

PEZINOK - Na pojednávaní kauzy o údajnej nepriamej korupcii pri dostavbe biatlonového areálu Osrblie dnes súd prehral odpočuté telefonáty.

slovakia

left justify in out

V jednom z nich obžalovaný Igor Líška spomenul obžalovanému Martinovi Novotnému, že možno nejaké holubičky k Váhu priletia. Martin Novotný bol v tom čase poradcom expremiérky Radičovej. Martin Novotný spolu s bývalým veľvyslancom v Keni Igorom Líškom teraz čelí obžalobe, že si za vybavenie 300-tisícovej dotácie od úradu vlády na dostavbu areálu žiadali „desiatok“ z dotácie. Igora Líšku zadržali počas policajnej akcie 29. júla 2011 pri preberaní 30-tisíc eur, a to v kancelárskych priestoroch Martina Novotného. Podľa žalobcu sľuboval Martin N. za úplatok aj vybavenie ďalšej dotácie 1,3 milióna eur od ministerstva školstva.

 

Spomínaný telefonát sa odohral po telefonáte Igora Líšku so stavebníkom Petrom Kňazíkom, ktorého označil v telefonáte top klientom a použil na neho prezývku Cencúľ. Kňažík, podobne ako sprostredkovateľ Pavol Prečuch, sú už v tejto kauze odsúdení – na rozdiel od Martina Novotného a Igora Líšku prijali trestný rozkaz, ktorým im sudca vymeral podmienečné tresty. 

 

Igor Líška na súde vysvetľoval, že Kňažíka humorne označovali ako Cencúľa. Použitie slova holubičky nevysvetlil, nespomenul si, či aj toto slovo znamenalo niečo humorné. Martin Novotný vysvetľoval, že z rozhovoru vyplýva, že Igora Líšku nevníma, alebo nepočúva a žiada ho, aby komunikovali neskôr. 

 

V kauze už vypovedala aj expremiérka Iveta Radičová, ktorá na súde vylúčila, že by sa niekedy rozprávala so svojím bývalým externým poradcom Martinom Novotným o dostavbe biatlonového areálu v Osrblí. 

 

Martin Novotný na súde v úvode procesu odmietol, že by si žiadal úplatok alebo odmenu za vybavenie dotácie na dostavbu biatlonového areálu v Osrblí. Úplatky, ako povedal, nepýtal nikdy počas svojej kariéry. Igor Líška na súde hovoril, že nevie o žiadnom ovplyvňovaní poskytovateľov dotácií. „Nedostal som sa k informáciám, že by niekto niekoho ovplyvňoval,“ povedal Igor Líška. Pred svojím zadržaním políciou videl už pár minút pred tým, ako policajti na dvore zadržali Kňazíka a Prečucha, keď mu odovzdali peniaze. Igorovi Líškovi ani vtedy podľa vlastných slov nenapadlo, že by sa dopustil nelegálnej činnosti. Na stretnutí pred zadržaním mu údajne prezentovali, že odovzdali odmenu za konzultačnú činnosť. 

 

Sudca prípad rozhodol trestným rozkazom ešte 10. októbra minulého roka a vtedy uznal štvoricu obvinených mužov vinnými. Martinovi Novotnému a jeho spoluobvinenému Igorovi Líškovi sudca trestným rozkazom vymeral rovnaké podmienečné tresty, konkrétne jeden rok s podmienečným odkladom na dva roky, a peňažný trest – každému 10-tisíc eur. Peter Kňazík dostal deväť mesiacov s podmienečným odkladom na jeden rok a Pavol Prečuch polročný trest s podmienečným odkladom na jeden rok. Pre dvojicu Kňazík a Prečuch je verdikt právoplatný, lebo sa proti nemu neodvolali (v prípade Prečucha prokuratúra stiahla svoj pôvodný odpor). Martin Novotný a Igor Líška podali odpor a v ich prípade tak urobil aj prokurátor, takže o ich treste sa bude rozhodovať na hlavnom pojednávaní. 

 

V súvislosti s touto kauzou Radičová na Okresnom súde v Pezinku čiastočne uspela so svojou civilnou žalobou na výroky súčasného premiéra Roberta Fica – podľa prvostupňového súdu by sa jej mal ospravedlniť za výrok: "So všetkými právnymi následkami chcem povedať tri závery. Premiérka je neschopná, je klamárka a je podozrivá z korupcie. V kancelárii predsedníčky vlády je systém vyberania desiatkov. Neverím, že by o tom premiérka nevedela", Fico sa však odvolal a krajský súd ešte nerozhodol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona