V kauze nehody Slovenky Evy Varholíkovej ukončil odvolací súd proces dokazovania

NETKY.SK • 8 September 2014, 17:14 • 2 min
V kauze nehody Slovenky Evy Varholíkovej ukončil odvolací súd proces dokazovania

BUDAPEŠŤ - Dokazovanie v kauze tragickej nehody Slovenky Evy V. z roku 2012 na Odvolacom súde pre okolie Budapešti bolo dnes ukončené, konštatovala predsedníčka senátu Sarolta Stubeczky.

slovakia

left justify in out

Pojednávanie bude pokračovať v ďalších dňoch tohto týždňa záverečnou rečou účastníkov procesu, verdikt vynesie súd najskôr v piatok 12. septembra, povedal pre TASR hovorca súdu János Koszta. 
     

V priebehu dnešného dňa prezentoval znalecký posudok nový súdny znalec Gergely Császár, ktorého určil súd po tom, čo súdneho znalca obhajoby 22. mája z procesu vylúčil. 
     

K novej expertíze sa vyjadrili ďalší dvaja znalci, ktorí sa zhodli v konštatovaní, že rýchlosť vozidla Slovenky bola v čase nárazu do vozidla obetí 165 km/h, pričom toto auto išlo rýchlosťou 100 km/h. Na úseku sledovanom bezpečnostnými kamerami však mohla pred nehodou ísť Eva Varholíková aj rýchlosťou nad 180 km/h. 
     

Expertíza analyzovala okrem rýchlosti oboch vozidiel aj uhol nárazu a nasledujúci vývoj nehody, predpokladaný spôsob predbiehania nákladného auta vozidlom obetí, ako aj okolnosti, ktoré spôsobili vznietenie fiatu. 
     

Eva Varholíkova, jazdiaca pod vplyvom alkoholu, narazila 21. augusta 2012 na diaľnici M3 vo vysokej rýchlosti do vozidla značky Fiat Punto. Na miestne v ňom zahynuli traja ľudia. Ďalšia žena v horiacom aute utrpela ťažké poranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla.  Obvinenú odsúdil Okresný súd v Gödöllö 22. novembra 2013 na šesť rokov väzenia v nápravnovýchovnom ústave s najmiernejším stupňom stráženia za trestný čin spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb. 
     

Súd nariadil odsúdenej zákaz riadenia motorových vozidiel na päť rokov a vyhovel jej žiadosti o domácu väzbu. Od obvinenia z trestného činu ohrozenia cestnej premávky ju súd oslobodil. Na základe odvolania prokurátora vlani 3. decembra súd zrušil domácu väzbu a Slovenku previezli späť do väzenia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona