V kauze nástenkový tender vyšli na povrch nové skutočnosti!

NETKY.SK • 16 Apríl 2014, 16:08 • 2 min
V kauze nástenkový tender vyšli na povrch nové skutočnosti!

BRATISLAVA - Koncom minulého roka to ešte vyzeralo, že vyšetrovateľovi chýba jediný úkon, aby mohol uzavrieť vyšetrovanie kauzy nástenkový tender, ktorá otriasla prvou vládou Roberta Fica.

slovakia

left justify in out

Teraz je však zrazu všetko inak, v prípade, kde medzi obvinenými figurujú až dvaja exministri výstavby za SNS, sa objavili nové stopy. Informuje o tom portál Aktuálne.sk, pre ktorý to potvrdila hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová. "Vo veci nástenkového tendra vyšetrovateľ plánoval ešte v decembri vykonať posledný procesný úkon a vec ukončiť. Vzhľadom na zadokumentovanie nových skutočností dozorujúca prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry v januári 2014 vo veci vydala vyšetrovateľovi záväzný pokyn, v zmysle ktorého vyšetrovateľ postupuje vo vyšetrovaní a vyšetrovanie doposiaľ nebolo možné ukončiť,“ zdôraznila pre portál.

 

Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara prokurátorka dala pokyn na vypracovanie nového znaleckého posudku, ktorý má spresniť škodu v trestnom konaní. "Bude sa porovnávať objem zákazky v súvislosti so skutočne dodanými tovarmi a službami," vysvetlil. 

 

"Vy, novinári, vždy všetko viete skôr. Ja neviem nič,“ reagoval pre portál Aktuálne.sk exminister Marián Janušek. O policajtoch podľa svojich slov rok a pol nepočul. Poslednú informáciu má z januára tohto roka, keď sa hovorilo, že treba vypočuť jedného svedka na východnom Slovensku. "Nech sa to čím skôr ukončí, je to pre mňa nepríjemné. Niesol som politickú zodpovednosť, ale stále mám čistý štít a nič zlé som neurobil,“ dodal. 

 

Nástenkový tender bol podľa Aktuálne.sk jednou z najväčších káuz prvej vlády Roberta Fica. O kreslá pre ňu prišli obaja ministri za SNS - Marián Janušek a Igor Štefanov. Figurujú tiež medzi obvinenými. Celá veci siaha ešte do roku 2007. Vtedy rezort výstavby pod vedením Janušeka vypísal lukratívny tender na právne služby a propagáciu eurofondov za takmer 120 miliónov eur. Dodávateľa však nehľadal vo verejnej súťaži. Informácia sa objavila len na neverejnej nástenke v budove ministerstva. Pravdepodobnosť, že si oznam všimne niekto z potenciálnych uchádzačov, sa tak prakticky rovnala nule. 

Vec sa vyšetruje ako machinácie pri verejnom obstarávaní. Páchateľom hrozí až 12-ročný trest. Pochybenie v tendri našiel Úrad pre verejné obstarávanie aj Najvyšší kontrolný úrad.

 

Na základe ich kontrol vtedy ministrov odvolával premiér Robert Fico. Ako píše portál Aktuálne.sk, vyšetrovateľ pre nástenkový tender obvinil okrem dvoch exministrov aj Zdenku K., ktorá ako odborne spôsobilá osoba pripravovala podklady pre tender, a ďalších dvoch ministerských úradníkov. Pätica obvinených podľa polície v spolupráci s ďalšími nezistenými osobami vytvorili podmienky pre vopred vybratého uchádzača. Jedným z dôkazov v kauze majú byť aj počítačové súbory so zmluvami, ktoré boli vyhotovené ešte pred otvorením obálok s ponukami. "Zmluva medzi ministerstvom a jedným konzorciom bola vypracovaná pred otvorením obálok a vyhodnotením ponúk, a v tomto čase vôbec nemali mať ministerskí úradníci vedomosť, o koho išlo,“ priblížil ešte v roku 2011 vtedajší štátny tajomník rezortu vnútra Maroš Žilinka.

 

Našli sa údajne v počítači Zdenky K. Polícia upozorňuje, že od júna 2007 do apríla 2009 išlo cez nástenkový tender približne 12,7 milióna eur z rozpočtu štátu. Ďalšie peniaze stoplo až uznesenie vlády, na základe ktorého muselo ministerstvo spornú zmluvu zrušiť. Peniaze nám navyše Brusel odmietol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies