V kauze nástenkový tender prednesú obžalobu

NETKY.SK • 20 Marec 2017, 09:13 • 2 min
V kauze nástenkový tender prednesú obžalobu

BRATISLAVA - V stredu sa začína pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku pojednávanie v kauze nástenkový tender. V rámci pojednávania prednesie prokuratúra obžalobu, vypočutí by mali byť aj obžalovaní.

slovakia

left justify in out

Súd na verejnom zasadnutí prvého marca prijal obžalobu prokuratúry napriek tomu, že obhajoba poukázala na podľa ich názoru viaceré pochybenia orgánov činných trestnom konaní a žiadala trestné stíhanie v prípade zastaviť, prípadne obžalobu vrátiť prokuratúre. Podľa tvrdení obhajcov spis obsahoval v mnohých prípadoch namiesto originálov potrebných listín len overené fotokópie, čo môže vytvárať pochybnosti. Poukazovali tiež na nedostatočnosť niektorých znaleckých posudkov vypracovaných v prípravnom konaní. Advokát Zdenky Kudláčovej, ktorá sa na zasadnutí nezúčastnila, tiež upozorňoval, že jej bývalý právny zástupca bol v dobe jej zastupovania istý čas vo väzbe a mal pozastavený výkon advokácie, preto nemohol riadne vykonávať procesné úkony a včas ju o nich informovať. Podľa predsedníčky senátu, ktorý rozhodoval o prijatí obžaloby a zákonnosti dôkazov, však súd nezaznamenal také procesné chyby, ktoré by mohol vyhodnotiť ako závažné. "Dôkazná núdza nezakladá dôvod na odmietnutie obžaloby, pretože nie je absolútna," skonštatovala predsedníčka senátu.

Prokuratúra v tomto prípade v súvislosti s machináciami pri verejnom obstarávaní obžalovala päť osôb, vrátane dvoch bývalých ministrov výstavby a regionálneho rozvoja za Slovenskú národnú stranu Mariána Janušeka a Igora Štefanova. Ďalšími obžalovaným v prípade sú Radoslav Behul, Tomáš Labay a Zdenka Kudláčová. Marián Janušek čelí obžalobe za zločin machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe spolupáchateľstvom v súbehu s obzvlášť závažným zločinom zneužívania právomoci verejného činiteľa a obzvlášť závažným zločinom porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Igor Štefanov, Radoslav Behul, Tomáš Labay a Zdenka Kudláčová sú obžalovaní za zločin machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe spolupáchateľstvom.

Prípad sa týka roku 2007. Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja vtedy zverejnilo oznam o tendri na reklamné služby v hodnote 3,6 miliardy vtedajších korún iba na nástenke na chodbe rezortu. Ponuku zaslalo len jedno konzorcium, ktoré následne vyhralo. Dvoch spomenutých ministrov za SNS kauza stála kreslo. Tender neskôr zrušili, konzorcium však na ňom údajne stihlo zarobiť viac ako tri milióny eur.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies