V kauze nástenkového tendra boli zdokumentované nové skutočnosti

NETKY.SK • 16 Apríl 2014, 12:43 • 2 min
V kauze nástenkového tendra boli zdokumentované nové skutočnosti

BRATISLAVA - V kauze nástenkového tendra boli zdokumentované nové skutočnosti. Vyšetrovanie, ktoré bolo pôvodne tesne pred ukončením, preto naďalej pokračuje. Pre internetový portál Aktualne.sk to povedala hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová.

slovakia

left justify in out

"Vo veci nástenkového tendra vyšetrovateľ plánoval ešte v  decembri vykonať posledný procesný úkon a vec ukončiť. Vzhľadom na zdokumentovanie nových skutočností dozorujúca prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry v januári 2014 vo veci vydala vyšetrovateľovi záväzný pokyn, v zmysle ktorého vyšetrovateľ postupuje vo vyšetrovaní a vyšetrovanie doposiaľ nebolo možné ukončiť," uviedla Dobiášová.

 

Portál sa odvoláva na policajného prezidenta Tibora Gašpara, ktorý uviedol, že prokurátorka dala pokyn na vypracovanie nového znaleckého posudku. Ten má spresniť škodu v trestnom konaní. "Bude sa porovnávať objem zákazky v súvislosti so skutočne dodanými tovarmi a službami," vysvetlil pre Aktualne.sk. 

 

"Vy, novinári, vždy všetko viete skôr. Ja neviem nič," reagoval bývalý minister výstavby Marián Janušek, ktorý riadil rezort v čase vzniku kauzy. "Nech sa to čím skôr ukončí, je to pre mňa nepríjemné. Niesol som politickú zodpovednosť, ale stále mám čistý štít a nič zlé som neurobil," dodal.

 

 Kauza tzv. nástenkového tendra sa začala v roku 2007, kedy rezort výstavby vypísal tender na propagáciu a právne služby z eurofondov v hodnote takmer 120 miliónov eur bez toho, aby organizoval verejnú súťaž. Informácia sa objavila len na nástenke ministerstva. V kauze sú pre podozrenie z machinácie vo verejnom obstarávaní obvinení dvaja bývalí ministri za SNS, okrem Janušeka aj Igor Štefanov.

 

"Polícia upozorňuje, že od júna 2007 do apríla 2009 išlo cez nástenkový tender približne 12,7 milióna eur z rozpočtu štátu. Ďalšie peniaze stoplo až uznesenie vlády, na základe ktorého muselo ministerstvo spornú zmluvu zrušiť. Peniaze nám navyše Brusel odmietol preplatiť," konštatuje Aktualne.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona