V kauze Nagyová sa schyľuje k obžalobe podnikateľa Rittiga

NETKY.SK • 12 Jún 2014, 10:19 • 2 min
V kauze Nagyová sa schyľuje k obžalobe podnikateľa Rittiga

PRAHA - Rok po tom, čo policajný zásah na Úrade vlády odštartoval pád kabinetu českého premiéra Petra Nečasa (ODS) a vypukla kauza Nagyová, sa schyľuje k obžalobe vplyvnej zákulisnej postavy, lobistu a podnikateľa Iva Rittiga. Polícia ho podozrieva, že sa dostal k utajeným informáciám českej tajnej služby. Napísal to dnes spravodajský server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

K dokumentom Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) sa mal Rittig podľa polície dostať práve prostredníctvom vtedajšej šéfky premiérovho sekretariátu Jany Nagyovej (dnes Nečasovej). Teraz je podľa zistení českého denníka Mladá fronta DNES vyšetrovanie tohto prípadu na konci a na budúci piatok sa obvinení začnú zoznamovať so spisom. Následným krokom je podanie obžaloby.
      

"Áno, v tejto kauze sa končí vyšetrovanie," potvrdil informáciu námestník vrchného štátneho zástupcu (prokurátora) v Olomouci Pavel Komár. Dodal, že presný termín podania obžaloby zatiaľ nemožno konkretizovať.
      

O tom, ako presne sa celý prípad odohral a akú úlohu v ňom mali jednotliví obvinení, bude s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodovať súd. Aj ten sa však vzhľadom k utajeniu uskutoční v zvláštnom režime a bez verejnosti. Kvôli utajenosti inkriminovaných informácií nie je jasné ani to, čoho sa obvinenie z úniku tajných dát BIS týka.
      

Vrchné štátne zastupiteľstvo (prokuratúra) síce dvakrát žiadalo o odtajnenie, ale žiadosti nebolo vyhovené. Všetci obvinení aj ich právni zástupcovia sú teda viazaní mlčanlivosťou, ktorej porušenie sa trestá pokutou päť miliónov českých korún, a celý spis je na polícii uložený v špeciálnej miestnosti.
      

Všetci obvinení, s ktorými sa denník Mladá fronta DNES rozprával, naznačujú, že hoci sa prípad týka tajných materiálov, v skutočnosti nejde o nič zásadné. Štátni zástupcovia, prokurátori, odmietajú prípad bližšie komentovať vzhľadom na režim utajenia - a nechcú ani spresniť, kedy možno očakávať podanie obžaloby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies