V kauze miliónového dedičstva po grófoch vyniesli oslobodzujúci rozsudok

NETKY.SK • 5 Október 2016, 13:43 • 2 min
V kauze miliónového dedičstva po grófoch vyniesli oslobodzujúci rozsudok

BRATISLAVA - V dlhoročnej kauze miliónového dedičstva po grófoch Ľudovíta Károlyiho a Karola Forgáča dnes trojčlenný senát Najvyššieho súdu (NS) SR definitívne oslobodil spod obžaloby trojicu Mareka Sýkoru, Zoltána Egyesa a Mareka Berkiho.

slovakia

left justify in out

NS SR na svojom verejnom zasadnutí potvrdil minuloročný oslobodzujúci verdikt prvostupňového súdu - Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Voči dnešnému rozhodnutiu NS SR nie je riadny opravný prostriedok a verdikt je teda právoplatný. "Ja si myslím, že po 11 rokoch, ktoré uplynuli od začatia vyšetrovania prípadu, je to pre obžalovaných zadosťučinenie,“ povedal dnes pre TASR obhajca Branislav Jablonka.

 

ŠTS oslobodil trojicu 12. mája minulého roku z dôvodu, že skutok nebol trestným činom. Podľa pôvodnej obžaloby sa Marek Sýkora a spol. mali dopustiť trestného činu podvodu v štádiu pokusu formou spolupáchateľstva. To tým, že Marek Sýkora, ako splnomocnený zástupca dedičov v roku 2004, najmä na základe rozsudkov Okresného súdu Levice z roku 2004 o určení otcovstva voči nebohým grófom Ľudovítovi Károlyimu a Karolovi Forgáčovi, uplatnil v mene dedičov na Obvodnom pozemkovom úrade v Nových Zámkoch a v Nitre reštitučný nárok k rozsiahlym nehnuteľnostiam. Podstata obžaloby prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) spočívala v tom, že obžalovaní uviedli do omylu súd, respektíve pozemkový úrad.

 

Podstata oslobodzujúceho rozsudku spočívala v tom, že obžalovaní nepredložili nepravdivé listiny, pričom súd ani pozemkový úrad ako štátne orgány nie je možné uviesť do omylu. Rozsudok o určení otcovstva bol v tom čase právoplatným rozsudkom vydaným nižším súdom, a nebol dôvod ho spochybňovať v čase, keď sa mal údajný skutok stať.

 

V súvislosti so spomínaným určením dedičov a starootcovstva po grófoch v minulosti prebiehalo viacero súdnych sporov na Okresnom súde v Leviciach a na Krajskom súde v Nitre. Okrajovo v tomto prípade určenia dedičov a starootcovstva bola stíhaná a aj súdená levická sudkyňa Eva K. Od októbra 2009 jej bol dočasne pozastavený výkon funkcie sudcu. V máji 2011 ju právoplatne Krajský súd v Nitre odsúdil na ročné väzenie s podmienečným odkladom na dva roky. Následne ju exprezident Ivan Gašparovič na návrh Súdnej rady zbavil funkcie sudcu. Hodnotu pozemkov po grófoch odhadoval prokurátor ÚŠP na približne päť miliónov eur. Pôvodný odhad bol však až 25 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies