V kauze korupcie vo FIFA padli prvé priznania: Štyri osoby napojené na CONCACAF

NETKY.SK • 27 Máj 2015, 16:16 • 2 min
V kauze korupcie vo FIFA padli prvé priznania: Štyri osoby napojené na CONCACAF

ZÜRICH - V kauze, ktorá v stredu zasiahla Medzinárodnú futbalovú federáciu (FIFA), už zazneli prvé priznania k vine.

slovakia

left justify in out

Charles "Chuck" Blazer, ktorý takmer dve desaťročia reprezentoval USA vo výkonnom výbore FIFA a v rokoch 1990 až 2011 bol generálnym sekretárom Futbalovej konfederácie Strednej a Severnej Ameriky a karibskej oblasti (CONCACAF), sa americkým úradom priznal, že do jeho vlastného vrecka išli z marketingových aktivít milióny dolárov a navyše sa vyhýbal plneniu daňových povinností. Od odchodu z futbalovej scény v roku 2013 však spolupracoval s federálnym vyšetrovacím úradom FBI a z peňazí vrátil takmer dva milióny USD.

 

 

 

 

Vinu nezapierali ani Daryan a Daryll Warnerovci, synovia bývalého vysokého funkcionára FIFA Jacka Warnera z Trinidadu a Tobaga, ani José Hawilla, zástupca športovo-marketingovej spoločnosti so sídlom v Brazílii Traffic Sports.

 

Jack Warner

 

img

 

Všetci menovaní môžu stráviť vo väzení aj 20 rokov. Dopustili sa nekalých dohôd, finančných podvodov, prania špinavých peňazí a bránenia vo výkone spravodlivosti.

 

Švajčiarske úrady v stredu na základe žiadosti Spojených štátov amerických o extradíciu, teda vydanie osôb jedným štátom druhému na trestné stíhanie, zadržali v Zürichu sedem funkcionárov. Osoby sú v USA podozrivé z prijímania či poskytovania úplatkov a provízií v miliónoch dolárov v období od začiatku 90. rokov minulého storočia až po súčasnosť. Peniaze údajne putovali cez americké banky. Obvinených je celkovo 14 osôb - deväť z futbalovej sféry, štyri zo športového marketingu a jedna pracuje v oblasti vysielacích práv. Vo Švajčiarsku zatkli aj viceprezidentov FIFA Jeffreyho Webba z Kajmanských ostrovov a Eugenia Figuereda z Uruguaja. Medzi zadržanými sú tiež prezident Kostarickej futbalovej federácie Eduardo Li, ďalej Júlio Rocha z Nikaraguy, Costas Takkas z Veľkej Británie, Rafael Esquivel z Venezuely a José María Marín z Brazílie. Ďalší obvinení ešte nepricestovali do Zürichu. Všetci majú napojenie na CONCACAF.

 

 

 

 

 

 

"Obvinenie sa týka korupcie, ktorá sa rozmohla, je systematická a hlboko zakorenená v zahraničí aj v USA. Prenikla do dvoch generácií futbalových funkcionárov, ktorí zneužili svoje postavenie na obohacovanie v miliónoch dolárov na províziách či úplatkoch," uvádza sa vo vyjadrení americkej generálnej prokurátorky Loretty E. Lynchovej. Celkovo bolo v hre viac ako 100 miliónov dolárov. "Zástupcovia mediálnych spoločností a iných firiem sú podozriví, že zaplatili futbalovým funkcionárom a ľuďom z organizácií podliehajúcim FIFA viac ako sto miliónov dolárov. Pravdepodobne za to získali mediálne, marketingové a sponzorské práva na futbalové turnaje v USA a Latinskej Amerike," referovali švajčiarske úrady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies