V kauze heroínového kamióna odsúdili tretieho aktéra

NETKY.SK • 1 Apríl 2014, 16:34 • 2 min
V kauze heroínového kamióna odsúdili tretieho aktéra

TRNAVA - Maďara Balásza K. poslal dnes Okresný súd v Trnave na desať rokov do väzenia za jeho podiel na nelegálnom obchode s anhydridom kyseliny octovej.

slovakia

left justify in out

Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaný sa proti nemu odvolal. Po dvoch Slovincoch je Balász K. tretím odsúdeným v známej kauze políciou sledovanej prepravy chemickej látky zo Slovenska do Turecka. Podľa výsledkov vyšetrovania mal anhydrid, ktorý patrí medzi prekurzory, skončiť v Afganistane ako materiál na výrobu heroínu. Na tamojšom čiernom trhu by mal hodnotu viac ako dva milióny eur.

 

Otec štyroch detí zabezpečoval prevoz chemikálie medzi Slovenskom a Maďarskom a na území Maďarska ju uskladnil v priestoroch, ktoré mu patrili. Súd ho uznal za vinného z drogovej trestnej činnosti, za čo mu hrozil trest odňatia slobody na 20 – 25 rokov. Súd trestnú sadzbu znížil o jednu tretinu, pretože obžalovaný viedol pred skutkom riadny život. Z dôvodu mimoriadnych okolností prípadu sa dostal až pod dolnú hranicu trestnej sadzby. Balász K. bol podľa názoru súdu v celom prípade zainteresovaný len v určitej časti. Nepodarilo sa dokázať, že vedel o plánovanom transporte anhydridu až do Afganistanu. Prokurátor pre neho v záverečnej reči požadoval 20 rokov väzenia, po vynesení rozsudku chce využiť stanovenú lehotu na vyjadrenie o prípadom odvolaní. 

 

Slovincov Alena Ž. a Sebastjana M. poslal súd ešte v polovici februára za mreže na 23 a 20 rokov, obaja sa podieľali na financovaní a zorganizovaní prevozu 10 tisíc litrov anhydridu kyseliny octovej zo Slovenska do Turecka. V súvislosti s týmto prípadom rieši Okresný súd v Trnave ešte dve ďalšie konania. 

 

Polícia mala pod kontrolou samotnú prepravu anhydridu kyseliny octovej v decembri 2010 s cieľom dostať sa k objednávateľovi. Na akcii sa podieľalo sedem krajín, turecká polícia však kamión aj s vodičom predčasne zadržala. V tom momente sa dostal do ohrozenia života svedok, ktorý bol v trnavskom byte spoločne s dvojicou Slovincov. Zachraňovali ho razantným zákrokom policajní kukláči. Vodič českého kamióna Zdeněk Pekara nemal o skutočnom obsahu kontajnerov ani tušenia, napriek tomu strávil Vianoce v tureckom väzení. Slovenské ministerstvo vnútra ho neskôr odškodnilo sumou 25 tisíc eur. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies