V kauze Greenpeace obvinili z pirátstva všetkých 30 ľudí

NETKY.SK • 3 Október 2013, 18:27 • 2 min
V kauze Greenpeace obvinili z pirátstva všetkých 30 ľudí

MOSKVA - Ruskí vyšetrovatelia už obvinili z trestného činu pirátstva všetkých 30 aktivistov ekologickej organizácie Greenpeace, ktorí sa v septembri pokúsili preniknúť na vrtnú plošinu v Pečorskom mori, aby tak protestovali proti ťažbe v Arktíde. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Za pirátstvo v Rusku hrozí až 15 rokov väzenia.

slovakia

left justify in out

Členovia Greenpeace sa na lodi priblížili k plošine, ktorá patrí ruskej štátnej energetickej firme Gazprom, a dvaja aktivisti sa na ňu pokúsili vyliezť. Organizácia Greenpeace opakovane vyhlasovala, že protest bol pokojný. Obvinenia z pirátstva označila za absurdné a nepodložené. "Naši aktivisti sú obvinení zo zločinu, ktorý sa nestal. Sú obvinení z vymysleného trestného činu," uviedol výkonný riaditeľ organizácie Greenpeace International Kumi Naidoo.

Tridsať ľudí, ktorí sa počas protestu nachádzali na palube lode Arctic Sunrise, je vo väzbe v severoruskom meste Murmansk. Sú medzi nimi aktivisti a členovia posádky z 18 krajín, ako aj britský videoreportér a ruský fotograf. Ruský vyšetrovací výbor, ktorý sa zodpovedá prezidentovi Vladimirovi Putinovi, oznámil, že všetci obvinení popreli vinu a odmietli poskytnúť vecnú výpoveď. Výbor dodal, že vyšetrovanie pokračuje.

Vrtná plošina Prirazlomnaja v Pečorskom mori je prvou ruskou ropnou plošinou v pobrežných vodách. Hrá dôležitú úlohu v snahe krajiny, závislej od energií, využiť svoje prírodné zdroje v oblasti. Gazprom tvrdí, že je na dobrej ceste spustiť na plošine produkciu ropy už tento rok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies