V kauze Greenpeace obvinili z pirátstva už 14 ľudí

NETKY.SK • 2 Október 2013, 18:49 • 2 min
V kauze Greenpeace obvinili z pirátstva už 14 ľudí

MOSKVA - Ruskí vyšetrovatelia dnes obvinili z trestného činu pirátstva prvých 14 zo skupiny aktivistov ekologickej organizácie Greenpeace, ktorí sa v septembri pokúsili preniknúť na vrtnú plošinu v Pečorskom mori, aby tak protestovali proti ťažbe v Arktíde. Za pirátstvo v Rusku hrozí až 15 rokov väzenia.

slovakia

left justify in out

Podľa Greenpeace sa očakáva, že zvyšných aktivistov obvinia vo štvrtok a piatok. Celkovo ruské úrady zadržali 30 ľudí z 18 krajín vrátane Argentíny, Brazílie, Británie, Fínska, Holandska, Poľska, Švédska či Ruska. Zadržiavajú ich v prístavnom meste Murmansk. Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes podľa agentúry RIA Novosti v súvislosti s prípadom vyhlásil, že úrady by mali zaviesť prísnejšie tresty za "nepovolený vstup na ropné a plynárenské zariadenia, pretože ide o mimoriadne nebezpečné objekty". Právnici ekologickej organizácie dnes naznačili, že v závislosti od rozhodnutia súdu voči ich mandantom podajú sťažnosť na Európskom súde pre ľudské práva, a chcú napadnúť aj vznesené obvinenie z pirátstva.

Ako uvádza agentúra AP, vyšetrovatelia deklarovali, že loď Greenpeace Arctic Sunrise narušila 500-metrovú bezpečnostnú zónu okolo vrtnej plošiny a prevážala zariadenia, ktorých účel je stále nejasný. Greenpeace však tvrdí, že jej loď zostala mimo tejto zóny. Priznala však, že tam prenikli nafukovacie člny, ktorými sa aktivisti priblížili k plošine, pričom však pre ňu nepredstavovali žiadne nebezpečenstvo. Incident sa odohral 18. septembra, keď sa k plošine Prirazlomnaja v Pečorskom mori priblížila loď Arctic Sunrise, plaviaca sa pod holandskou vlajkou, a dvaja aktivisti Greenpeace následne vyliezli na ropnú plošinu. Pobrežná stráž ich vzápätí oboch zadržala. Na ďalší deň pohraničná stráž loď odtiahla do prístavu v Murmansku.

Uvedená ruská ropná plošina je prvým, zatiaľ iba prieskumným vrtom v pobrežných vodách Arktídy. Gazprom sa nedávno vyjadril, že vrt začne ešte tento rok produkovať ropu, termín uvedenia do plnej prevádzky však neprezradil. Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň povedal, že aktivisti Greenpeace nie sú piráti, porušili však medzinárodné právo, pretože sa priveľmi priblížili k vrtnej ropnej plošine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies