V kauze financovania Smeru-SD dnes vypovedal Bohumil Hanzel

NETKY.SK • 20 Júl 2010, 11:36 • 2 min
V kauze financovania Smeru-SD dnes vypovedal Bohumil Hanzel

V kauze financovania Smeru-SD dnes vypovedal Bohumil Hanzel

slovakia

left justify in out

Bývalý poslanec NR SR za stranu Smer-SD Bohumil Hanzel dnes absolvoval v súvislosti s kauzou financovania tohto najsilnejšieho parlamentného subjektu na Generálnej prokuratúre doplňujúci výsluch. Novinárov o tom informoval generálny prokurátor Dobroslav Trnka.
      Podnikateľ trestné oznámenie podal po tom, ako mu prišiel výhražný email. Keď sa prišlo na to, že jeho autorom bol bývalý podpredseda Slovenskej národnej rady Ján Majer, ktorý sa Hanzelovi za svoje počínanie aj ospravedlnil, bývalý politik avizoval, že oznámenie stiahne.
      Trnka na margo nahrávky, na ktorej hlas podobný predsedovi Smeru-SD Robertovi Ficovi hovorí o financovaní Smeru-SD, poznamenal, že "žiadna neexistuje". "Má ju 200.000 ľudí vo svojich počítačoch. Trestné oznámenie podal pán Fico, bol k tomu dovypočutý pán Lipšic a šéfredaktor Sme, a k tejto téme dnes aj pán Hanzel," priblížil pokračovanie prípadu.
      Zároveň pripomenul, že kauzy tzv. financovania Smeru-SD a SDKÚ-DS rieši špeciálny prokurátor. Kontinuálne a podľa plánu podľa jeho slov pokračuje aj prípad emisie. "Stretli sme sa v uplynulom čase so švajčiarskymi a americkými kolegami a sme takmer v každotýždennom kontakte," dodal.
      Krátko pre parlamentnými voľbami sa objavil audiozáznam, ktorý má dokazovať nekalé financovanie strany Smer-SD. Trestné oznámenie vzápätí podalo KDH aj Smer-SD. Zvuková nahrávka je podľa Fica absolútny podvrh, ktorý je súčasťou špinavej kampane voči tejto strane. "Tu už ide o útok na predsedu vlády, vážny útok na ústavného činiteľa SR s použitím falšovanej nahrávky, čo 48 hodín pred voľbami nemá žiadny iný cieľ, len za každú cenu poškodiť politickú stranu, ktorá je predmetom neuveriteľnej kampane," vyhlásil pred voľbami. Na nahrávke má hlas podobný Ficovmu hovoriť o použití desiatok miliónov korún na predvolebnú kampaň Smeru-SD mimo oficiálneho účtovníctva strany.
      Financovanie Smeru-SD pred časom v médiách spochybnil podnikateľ a bývalý poslanec strany Bohumil Hanzel. Pre denník SME uviedol, že videl kópiu notársky overenej zmluvy medzi Smerom-SD a piatimi sponzormi, ktorá sa týkala konkrétnych miest na kandidátke strany. Tvrdí, že bol osobne pri viacerých stretnutiach so sponzormi, ktorí mali v rokoch 2000-2002 strane poskytnúť "približne 60 miliónov korún".
      SDKÚ-DS zase podľa Roberta Fica v čase svojho vládnutia, najmä v rokoch 2004 a 2005, robila podozrivé operácie s použitím nastrčených firiem a prostredníctvom účtov v zahraničných bankách. Líder SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda v reakcii na tieto informácie vyhlásil, že strana nikdy nepoužívala, ani neprala špinavé peniaze. Aby nebol terčom útokov vo volebnej kampani, vzdal sa kandidatúry do júnových parlamentných volieb.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona