V kauze emisných kvót padlo ďalšie trestné oznámenie

NETKY.SK • 22 December 2010, 08:34 • 2 min
V kauze emisných kvót padlo ďalšie trestné oznámenie

V kauze emisných kvót padlo ďalšie trestné oznámenie

slovakia

left justify in out

Minister životného prostredia József Nagy (Most-Híd) dnes podal trestné oznámenie na prokuratúru na predstaviteľov spoločnosti Interblue Group so sídlom v USA pre dôvodné podozrenie z podvodu. "Trestné oznámenie podávame za nezaplatenie 15 miliónov eur ministerstvu životného prostredia," uviedol na dnešnom stretnutí s novinármi minister.
Tvrdenia spoločnosti, že neplatí preto, lebo nebola vypracovaná zelená investičná schéma, považuje Nagy za zámienku. Taktiež tvrdenia niektorých spoločností, že sú právnymi nástupcami pôvodnej spoločnosti Interblue, ministerstvo podľa jeho slov neuznáva.
"Doteraz síce prebieha konanie voči neznámemu páchateľovi za poškodenie Slovenska za nevýhodný predaj emisných kvót, ale myslíme si, že vzhľadom nato, že rok a pol sa ťahá tento prípad, bude veľmi ťažké dokázať nevýhodnosť, nakoľko predaj emisných kvót prebieha nie cez burzu, ale negociáciou," podotkol minister.
Minister si myslí, že tento proces dá celému prípadu úplne iný rozmer. Na otázku, či je podľa jeho názoru reálne, že ministerstvo uvidí spomínaných 15 miliónov eur, povedal, že sa obáva, že nie. "Nemôžeme však nechať tento prípad precedensom, že niekto nedodrží ani ten minimálny záväzok," dodal.
Nagy sa stretol s dozorujúcim prokurátorom, ktorý ho informoval o súčasnom stave. "Práve sa dokončuje medzinárodné vyšetrovanie vzťahov a súvislostí, ale odporúčal nám podať trestné oznámenie, nakoľko je jasný aj dôvod," skonštatoval.
Na rokovaní ministrov životného prostredia krajín V4 v Bruseli sa podľa Nagya ministri dohodli na založení platformy na najvyššej úrovni, v rámci ktorej by koordinovali postupy pri predaji emisných kvót. "Teda koordinovali by sme nielen zelené investičné schémy, spôsob a postup rokovania s prípadnými kupujúcimi, ale mohli by sme vymieňať informácie vôbec o kupujúcich ako takých," vysvetlil šéf rezortu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies