V kauze ekoteroristu súd stále čaká na posudok o duševnom stave

NETKY.SK • 9 Jún 2014, 14:29 • 2 min
V kauze ekoteroristu súd stále čaká na posudok o duševnom stave

KOŠICE - Košický Okresný súd stále čaká na nový znalecký posudok týkajúci sa duševného stavu Ladislava K., obžalovaného z terorizmu za výbuch bomby pri prevádzke rýchleho občerstvenia a ďalších činov.

slovakia

left justify in out

Znalecké dokazovanie už bolo podľa znaleckej organizácie ukončené, v písomnej podobe by posudok mal byť vyhotovený do konca mesiaca. Sudca dnes preto odročil pojednávanie na 7. júla.
     

Ladislava K., ktorého za účelom pozorovania a vyšetrení previezli do Trenčína, je už späť v košickej väznici a na dnešnom pojednávaní bol prítomný. Obhajoba trvá na tom, že je duševne chorý.
     

Košičana, ktorý sa hlásil k extrémistickým ochrancom zvierat, odsúdil Okresný súd Košice I vlani v máji za obzvlášť závažný zločin terorizmu na 25 rokov odňatia slobody. Stalo sa tak prvýkrát v histórii Slovenska. Súd pritom vychádzal z posudkov znalcov, podľa ktorých obžalovaný nie je duševne chorý. Ladislav K. sa ihneď odvolal. Obhajoba následne argumentovala novým posudkom, podľa ktorého obvinený pre psychickú poruchu nebol schopný svoje konanie ovládať. Krajský súd napokon rozsudok zrušil a vec vrátil nižšiemu súdu s tým, že je potrebný kontrolný posudok znaleckej organizácie.
     

Podľa obžaloby a pôvodného rozsudku spáchal Ladislav K. bombový útok, ako aj ďalšie činy vrátane výroby výbušnín, nedovoleného ozbrojovania, vydierania či zastrašovania. K výbuchu podomácky vyrobenej bomby, uloženej v odpadkovom koši, došlo podvečer 28. decembra 2011 na košickej Ulici protifašistických bojovníkov. Zhodou šťastných okolností nikto neutrpel zranenie, explózia spôsobila len materiálne škody. Podľa rozsudku sa Ladislav K. činov dopustil "v úmysle vážne zastrašiť obyvateľstvo a donútiť vládu štátu vykonať opatrenia obmedzujúce usmrcovanie zvierat".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies