V kauze dvoch vrážd vypovedali moravskí vinári

NETKY.SK • 7 Október 2013, 11:03 • 2 min
V kauze dvoch vrážd vypovedali moravskí vinári

BRATISLAVA – Dvaja moravskí vinári dnes pred Okresným súdom Bratislava 1 vypovedali v kauze mafiánskych vrážd z rokov 2004 a 2005, únosov čínskych podnikateľov a nedovoleného ozbrojovania. Obaja svedkovia roky poznajú obžalovaného Patrika V., ktorý k nim na Moravu chodieva na degustácie vín.

slovakia

left justify in out

Prvý vinár hovoril, že tam bol aj niekedy koncom mája a či začiatkom júna 2004, druhý hovoril o júni 2004. V tom čase, konkrétne 6. júna prišiel o život Peter Havasi, prezývaný Havel. Tento prípad je predmetom obžaloby. Havasiho zastrelili aj s vodičom v aute. Jeden z vinárov si pamätal návštevu Patrika V. aj preto, že tento počas moravskej návštevy videl v televízii reportáž o Havasiho vražde a pred vinárom hovoril o tom, že Havasiho poznal. Kauzu potom súd pre neprítomnosť ďalších svedkov odročil na 25. novembra.

Na lavici obžalovaných sedia v tejto kauze Marián G., Patrik V. a Ľubomír Ch. Jeho brat a spoluobžalovaný Michal Ch. sa na pojednávaní nezúčastňuje. Podľa obžaloby Marián G. vo februári 2004 za sľub zníženia fiktívneho dlhu nariadil dlhodobé sledovanie Petra Havasiho, údajného člena konkurenčnej skupiny podsvetia, tzv. sýkorovcov. Informácie údajne odovzdával obžalovaný Patrik V., sledovanie robil Anton C. Havasi sa vozieval v Porsche Cayenne s vodičom Gejzom Vezsprémim. Havasiho s vodičom 6. júna 2004 v aute zastrelil samopalom neznámy páchateľ po tom, ako zastavili na zjazde z bratislavského Prístavného mosta. Z okoloidúceho auta s odcudzeným evidenčným číslom dostal Havasi štyri rany do hlavy a hrudníka, vodiča zasiahli dve rany do krku a ramena. 

Ďalšia vražda sa podľa prokuratúry odohrala 12. januára 2005 pred vchodom do paneláka na Krásnohorskej ulici v bratislavskej Petržalke - obeťou bol Karol Patasy starší. Toho podľa obžaloby dal sledovať Marián G. a napokon aj zastrelil samopalom Agram 2000. Maskovaný v parochni sa vrátil k vodičovi Antonovi C., ktorý ho tam priviezol - ten mal samopal hodiť do Dunaja, ale ukryl ho v lese. Policajtom neskôr ukázal, kde ho ukryl. 

V treťom prípade Marián G. a Patrik V. podľa obžaloby naplánovali únos a bratia Ľubomír a Michal Ch. v polovici decembra 2004 na Popradskej ulici v Bratislave uniesli čínskeho obchodníka s textilom Wanga P. Jeho auto zablokovali vozidlom s červeným majákom a oblečení ako policajní kukláči predstierali policajnú akciu. Potom ho bili, mal zalepené oči a údajne sa mu vyhrážali odrezaním ruky, ak im nezaplatí dva milióny korún (66 387 eur). Jeho sestra výkupné zaplatila v amerických dolároch a eurách. Podľa obžaloby s podobným scenárom uniesli ďalšieho Číňana, ktorý podnikal na košickom blšáku. Ozbrojení bratia prezlečení za policajtov 21. januára 2005 najskôr zablokovali auto a uniesli Ha Ngueyna N. Odviezli ho k Rožňave, bili ho a telefonicky žiadali od jeho manželky výkupné - opäť dva milióny korún (66 387 eur). Keď zistili, že v okolí je polícia, dali sa na útek, ale chytili ich aj s Antonom C. Čínsky obchodník počas únosu utrpel ľahké poranenia. Dvoch obžalovaných stíhajú aj za nedovolené ozbrojovanie. 

Proti skupine obžalovaných vypovedal v novembri 2010 chránený svedok obžaloby Anton C. Tvrdil, že s ľuďmi, ktorých označoval ako takáčovcov, začal mať problémy po tom, ako mu Bytové družstvo Petržalka pridelilo priestor na podnikanie s potápačskými potrebami. Vraj sa ho snažili dotlačiť k plateniu za "ochranu". Neskôr sa však Anton C. podľa svojej výpovede účelovo cez potápanie zblížil s obžalovaným Patrikom V. Prechodom na ich stranu sa vraj chcel vyhnúť problémom. Potom dostal ponuku, aby pre skupinu sledoval ľudí. Ako prvého mu dali sledovať Petra Havašiho prezývaného Havel. Anton C. uviedol, že na sledovaní sa podieľali aj Michal Ch. a jeho brat. Povedal, že s týmito dvoma potom uniesol čínskeho obchodníka, aby získal peniaze, ktoré od neho požadovala skupina ako údajný dlh. Po únose dostal podľa svojich slov pokyn na sledovanie Patasyho staršieho. Svedok hovoril aj o únose ďalšieho Číňana v Košiciach, opäť s obžalovanými bratmi. Pri tomto skutku sa im nepodarilo získať výkupné, chytili ich policajti. Vo výpovedi tvrdil, že pre skupinu skladoval aj zbrane. Myslel si, že aj jeho zabijú a zvažoval, že skupine dá peniaze, ujde do Egypta a bude tam viesť potápačské kurzy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona