V kauze bankomatovej mafie Borec požiadal, aby sa zaoberalo činnosťou sudcu

NETKY.SK • 21 Máj 2014, 11:27 • 2 min
V kauze bankomatovej mafie Borec požiadal, aby sa zaoberalo činnosťou sudcu

BRATISLAVA - V kauze prepustenia členov bankomatovej mafie minister spravodlivosti Tomáš Borec požiadal predsedníčku Okresného súdu Bratislava 1 Evu Fulcovú, aby sa zaoberala činnosťou sudcu, pre ktorého prieťahy a nesústredené konanie sa obžalovaní dostali z väzby na pár dní na slobodu.

slovakia

left justify in out

"Konštatujeme, že obžalovaní v tomto prípade sú už znova vo väzbe. Minister spravodlivosti požiadal predsedníčku Okresného súdu Bratislava 1, aby sa zaoberala činnosťou sudcu a prípad preverila. Na sudcu Okresného súdu Bratislava 1. je už vedených viacero disciplinárnych konaní. Pokiaľ ide o rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave, ak ministerstvo dostane podnet od Generálnej prokuratúry, ktorá podanie takéhoto podnetu avizovala, vec preverí a bude postupovať podľa zákona," odpovedala dnes na otázku TASR hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexndra Donevová.
      

"Menovanému sudcovi bol zastavený nápad už v decembri 2013 vzhľadom na vykonanú previerku v súdnom oddelení, pri ktorej boli zistené nedostatky vo veľkom počte nevybavených reštančných vecí. Týmto opatrením mu bola daná možnosť čo najskôr a čo najviac odstrániť zistené nedostatky. Súčasne mu bol pozastavený aj výkon pravidelných týždenných pohotovostných služieb, kde 'službukonajúci' sudca koná v zmysle Trestného poriadku najmä ako sudca pre prípravné konanie," informovalo dnes vedenie Okresného súdu Bratislava 1. V súčasnosti sa voči sudcovi vedú dve disciplinárne konania, ktoré iniciovala predsedníčka Okresného súdu Bratislava 1 v decembri 2013 a v marci 2014 za závažné pochybenia sudcu v iných trestných veciach.
      

Trojicu údajných členov takzvanej bankomatovej mafie vzal Okresný súd Trnava 11. mája opäť do väzby. TASR o tom vtedy informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. "Okresný súd Trnava vyhovel v plnom rozsahu prokurátorovi Generálnej prokuratúry SR," uviedla Predajňová s tým, že prokurátor žiadal vziať do väzby všetkých troch pre obavu z pokračovania v trestnej činnosti a pre obavu z ich úteku. "Oba dôvody súd akceptoval," dodala. Obvinení podľa nej podali voči rozhodnutiu sťažnosť. O nej bude rozhodovať Krajský súd v Trnave. 
      

Ján G. a ďalší sa na slobodu dostali 6. mája po tom, ako Krajský súd v Bratislave vyhodnotil, že sudca Okresného súdu Bratislava 1, ktorý ich prípad prejednáva, konal nesústredene a jeho chybou došlo k prieťahom. "V dôsledku čoho charakter väzby ako zabezpečovacieho inštitútu nadobudol charakter sankčný," zdôvodnil krajský súd. Už vo štvrtok (8.5.) však boli zadržaní. Podľa televízie Markíza ich zatkli policajti pre ďalšie krádeže bankomatov v Česku a Rakúsku.
      

Prokuratúra obžalovala v tomto prípade päť mužov, ktorí mali najmä v roku 2010 ukradnúť viac ako 20 bankomatov na západe Slovenska spolu s 280.000 eurami. Škoda, ktorú spôsobili na zničených bankomatoch, či zariadení budov, sa však šplhá ešte vyššie. Obvinení Ján G., Martin K. a ďalší Martin K. boli stíhaní väzobne, ďalší obvinení Marek D. a Peter T. sú na úteku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies