V katolíckych kostoloch slávia dnes omše na pamiatku Pánovej poslednej večere

NETKY.SK • 2 Apríl 2015, 17:50 • 2 min
V katolíckych kostoloch slávia dnes omše na pamiatku Pánovej poslednej večere

BRATISLAVA - V rímskokatolíckych kostoloch na Slovensku sa dnes podvečer konajú sväté omše pripomínajúce poslednú večeru Ježiša s jeho 12 učeníkmi.

slovakia

left justify in out

V Katedrále sv. Martina v Bratislave sv. omšu na pamiatku Pánovej poslednej večere slávili arcibiskup - metropolita Mons. Stanislav Zvolenský a pomocný bratislavský biskup Mons. Jozef Haľko. V tento večer Ježiš Kristus ustanovil dve sviatosti - kňazstva a Eucharistie (Oltárnej sviatosti), resp. premenil chlieb a víno na svoje telo a krv. Súčasne odovzdal apoštolom kňazskú moc so slovami: "Toto robte na moju pamiatku".
     

Tieto sv. omše sú známe aj obradom umývania nôh 12 mužom, tak ako to urobil Ježiš svojim učeníkom. Táto tradícia sa dodržiava aj v gréckokatolíckej či evanjelickej cirkvi.
     

Zeleným štvrtkom, ktorý dostal svoje pomenovanie pravdepodobne podľa zelene v Getsemanskej záhrade, kde sa Ježiš modlil pred svojím zatknutím vojakmi, sa začína Veľkonočné trojdnie. Vo štvrtok prestávajú zvoniť zvony ako znak spoluúčasti s utrpením Krista. Ich zvuk sa ozve až na slávnostnú Glóriu na vigíliu vzkriesenia na Bielu sobotu v noci a namiesto zvonov sa používajú rapkáče.
     

Po skončení sv. omše si duchovní a veriaci pripomínajú Pána Ježiša, ako v Getsemanskej záhrade bdie v modlitbe. Apoštoli od únavy zaspali a Ježiš zostáva celkom sám, opustený. Túto skutočnosť symbolizuje nielen otvorený prázdny svätostánok, zhasnuté večné svetlo pred ním, ale aj obnažovanie oltárov a odnášanie všetkých predmetov z nich.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies