V Katalánsku sa koná neoficiálne referendum o nezávislosti

NETKY.SK • 9 November 2014, 15:06 • 2 min
V Katalánsku sa koná neoficiálne referendum o nezávislosti

BARCELONA - Napriek dôraznému odporu španielskej vlády a súdnemu zákazu sa dnes v Katalánsku koná neoficiálne referendum o nezávislosti.

slovakia

left justify in out

Španielsky ústavný súd nariadil tento týždeň zastavenie hlasovania pred rozhodnutím o žalobe centrálnej vlády, ktorá označila podobné referendum iba v jednej provincii za protiústavné s tým, že o vystúpení Katalánska by museli rozhodnúť všetci občania Španielska.
      

Katalánska regionálna vláda musela v októbri zrušiť pôvodne plánované oficiálne referendum o nezávislosti jedného z najbohatších regiónov krajiny. Namiesto toho ohlásila neoficiálnu "konzultáciu s občanmi", ktorú však tiež zastavil súd.
      

Dnešné hlasovanie sa tak fakticky zmenilo len na prieskum verejnej mienky. Madrid avizoval, že ho bude tolerovať, pokiaľ sa katalánska vláda nebude podieľať na jeho organizácii.
      

Katalánci sa môžu vo volebných miestnostiach, o ktoré sa stará vyše 40.000 dobrovoľníkov, vyjadriť k dvom otázkam: či má byť Katalánsko štátom, a ak áno, či má byť nezávislé.
      

Výsledky sa očakávajú v pondelok, dodáva agentúra DPA.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies