V Katalánsku budú zrejme nové voľby, Mas stráca podporu

NETKY.SK • 4 Január 2016, 08:33 • 2 min
V Katalánsku budú zrejme nové voľby, Mas stráca podporu

MADRID - Malá, lavicová strana v Katalánsku dnes odmietla vyjadriť podporu separatistickému premiérovi Arturovi Masovi, čím spochybnila snahy o nezávislosť tohto regiónu na severovýchode Španielska, informovali svetové agentúry.

slovakia

left justify in out

Členovia strany Kandidatúra ľudovej jednoty(CUP) hlasovali v Barcelone proti tomu, aby sa Mas stal predsedom katalánskeho parlamentu, čím dočasne zastavili snahy o odtrhnutie regiónu od Španielska a takmer naisto spôsobili, že v Katalánsku budú v marci nové voľby.

 

Mas stojí na čele separatistickej liberálnej strany Konvergencia a jednota (CiU), ktorá získala vlani v septembri v 135-člennom regionálnom parlamente 62 kresiel a potrebuje podporu 10 poslancov CUP, aby mala bezpečnú väčšinu hlasov.

 

Po troch mesiacoch diskusií sa dnes členovia CUP napokon rozhodli, že nepodporia Masa ako vodcu separatistickej koalície.

 

Keďže ďalšie zoskupenia v parlamente varovali Masa, že s ním nemajú v úmysle rokovať a stanovili mu 10. január ako hraničný termín pre dosiahnutie dohody, zdá sa, že nové regionálne voľby v Katalánsku v marci sú nevyhnutné, informovala tlačová agentúra AP.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies