V kaštieli po prvýkrát vystavujú šperky grófov Andrássyovcov

NETKY.SK • 13 Júl 2014, 14:19 • 2 min
V kaštieli po prvýkrát vystavujú šperky grófov Andrássyovcov

BETLIAR - V Betliarskom kaštieli budú od piatka 18. júla do pondelka 21. júla prvýkrát prezentovať doposiaľ nevidené šperky grófov Andrássyovcov.

slovakia

left justify in out

"Betliarsky kaštieľ patrí medzi najzachovalejšie šľachtické sídla v strednej Európe. Kaštieľ, ktorý sa zachoval takmer s celým svojim inventárom, bol rezidenciou jednej z najstarších a najbohatších aristokratických rodín Uhorska, rodu Andrássyovcov. Keď v roku 1944 musel posledný majiteľ kaštieľa gróf Emanuel II. Andrássy opustiť Slovensko, rozhodol sa rodinné cennosti zamurovať v prízemnej sale terrene kaštieľa," uviedla Judita Krajčiová z Múzea Betliar – Slovenské národné múzeum.
      

Drahocenná zbierka prsteňov jeho starého otca Emanuela I., zvaného železný gróf i rodinné šperky sa tak zachovali pre budúce generácie. Vzácne šperky boli po skonfiškovaní majetku v rokoch 1952 – 1953 odovzdané do úschovy Štátnej sporiteľne v Košiciach. V roku 1957 sa dostali do správy vtedajšieho Štátneho východoslovenského múzea v Košiciach, kde boli uchovávané až do roku 2000. 
      

"Kolekciu unikátnych šperkov prezentuje betliarske múzeum po prvýkrát, aj to len počas štyroch dní. Po tejto jedinečnej výstave budú šperky opäť na nejaký čas zatvorené do trezoru, kde budú čakať na sprístupnenie hradu Krásna Hôrka a kde budú vystavené v rámci novej expozície v klenotnici hradu," upozornila Krajčiová.
      

Kolekcia, vystavená v priestoroch expozície kaštieľa, pozostáva z viac ako sto kusov ojedinelých predmetov. Medzi najzaujímavejšie patria prstene, ktoré zozbieral gróf Emanuel I. Andrássy, vášnivý zberateľ a amatérsky historik a archeológ. "Nájdeme medzi nimi rímske antické gemy, barokové prstene i hodnotné zlatnícke práce z 19. storočia," doplnila Krajčiová. Ďalšou časťou sú šperky, ktoré nosili alebo si darovali členovia rodu. Ide o ihlice do klobúkov a kravát, tabatierky či prívesky, ktoré sú na Slovensku unikátnym svedectvom luxusu a elegancie, ktoré sa pestovali v tých najvyšších kruhoch.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies