V kanadskej provincii Alberta pre požiare vyhlásili núdzový stav a evakuovali ludí

NETKY.SK • 8 Máj 2023, 07:50 • 2 min
V kanadskej provincii Alberta pre požiare vyhlásili núdzový stav a evakuovali ludí

EDMONTON - Hasiči v kanadskej provincii Alberta v nedeľu bojovali s desiatkami lesných požiarov. Tie zničili už najmenej 375.000 hektárov pôdy a vyžiadali si evakuáciu viac než 29.000 ľudí.

slovakia

left justify in out

V nedeľu popoludní v Alberte registrovali 108 aktívnych požiarov, z ktorých 31 bolo označených za nekontrolované. Úrady ešte v sobotu večer vyhlásili v provincii stav núdze. Christie Tuckerová z úradu požiarnej ochrany uviedla, že pri hasení pomohol dážď, ktorý hasičom umožnil lepší prístup plameňom. Na pomoc prišlo takmer 80 hasičov z kanadských provincií Québec a Ontário. Úrady o pomoc požiadali aj americký štát Montana, ktorý má s Albertou spoločné hranice. Rozsah škôd spôsobených požiarmi nebolo možné bezprostredne určiť. Colin Blair, riaditeľ úradu na riešenie katastrof, pre CBC povedal, že prioritou je ochrana ľudských životov a riešenie núdzových situácií.

 

 

Premiérka provincie Alberta Danielle Smithová na sociálnej sieti uviedla, že záchranné zložky robia na zastavenie požiarov všetko, čo je v ich silách. Dva nekontrolované lesné požiare zaznamenali i v susednej provincii Britská Kolumbia, kde muselo svoje domovy opustiť niekoľko ľudí, píše agentúra AP. Úrady upozornili, že plamene môžu s prispením vetra v najbližších dňoch ešte zosilnieť. V Alberte od januára zaznamenali viac než 360 lesných požiarov. Experti upozorňujú, že v spojitosti s klimatickou zmenou sa frekvencia výskytu požiarov a ich intenzita ešte zvýši. Priemerná teplota v prérijných provinciách na západe Kanady sa podľa úradov od polovice 20. storočia zvýšila o 1,9 stupňa Celzia, píše CBC. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies