V Kanade odsúdili dvoch sektárov za polygamiu, jeden z nich mal až 24 žien

NETKY.SK • 25 Júl 2017, 08:26 • 2 min
V Kanade odsúdili dvoch sektárov za polygamiu, jeden z nich mal až 24 žien

TORONTO – Dvoch Kanaďanov, Winstona Blackmora a Jamesa Olera bývalých vodcov sektárskej komunity, odsúdil kanadský najvyšší súd za polygamiu.

slovakia

left justify in out

Odsúdený Blackmore, mal až 24 manželiek, s ktorými splodil 146 potomkov! Pričom mnohoženstvo bolo v Britskej Kolumbii zakázané pred 127 rokmi. Obom mužom hrozí trest odňatia slobody na päť rokov. Winston Blackmore (61) a James Oler (53), ktorý sa oženil s piatimi ženami, v minulosti zastávali post biskupov sekty Fundamentalistickej cirkvi Ježiša Krista Svätých posledných dní.

 

Obaja muži žili v izolovanej komunite v osade Bountiful na juhovýchode krajiny, pri hraniciach s USA. Blackmore bol vylúčený zo sekty v roku 2022 a na jeho miesto nastúpil Oler. Cirkev sa oddelila od mormonov, pretože sa vzdali mnohoženstva. Sekta má v Kanade a USA približne 10-tisíc prívržencov. Blackmore nikdy nepopieral, že má viac žien. Obhajoval sa tým, že jeho náboženské presvedčenie mu káže uzatvárať „nebeské“ sobáše.

 

Jeho právnik prehlásil, že v prípade, že jeho klient bude odsúdený, napadne ústavnosť kanadských zákonov, ktoré síce polygamiu zakazujú, no na druhej strane ochraňujú slobodu náboženstva. Vyšetrovanie sa začalo ešte začiatkom 90. rokov, no všetky pokusy dostať tento prípad pred súd vždy pohoreli pre nedostatok právnej jasnosti. V roku 2011 kanadský najvyšší súd potvrdil ústavnosť zákona proti polygamii s odôvodnením, že ide o rozumné obmedzenie náboženskej slobody. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies