V Kanade a USA je také teplo, že sa im topia cesty a domy!

NETKY.SK • 29 Jún 2021, 11:06 • 2 min
V Kanade a USA je také teplo, že sa im topia cesty a domy!

Severozápadný Pacifik a časť Kanady sú v súčasnosti vystavené takej hrúčave, ktorá im dokonca roztápa miestnu infraštruktúru.

slovakia

left justify in out

Virálnymi sa stali obrázky, ktoré ukazujú účinky veľkej horúčavy v Kanade, ktorá v súčasnosti dosiahla maximum 46,6 ° C a očakávajú sa ešte vyššie teploty.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Slovensko potrápia silné búrky. Ich sila môže napáchať značné škody!

 

Vysoké teploty nie sú iba v Kanade. Teploty v Seattli v pondelok popoludní dosiahli 42 ° C, čo je viac, ako bolo nedeľňajšie maximum 40 ° C. Teploty v Portlande a v Oregone dosahujú 46 ° C.

 

img

 

Tentokrát nie pandémia, ale teplo prinútilo školy a podniky k uzatvoreniu, aby ich pracovníci zostali v bezpečí. Mimo prevádzky boli tiež testovacie strediská na Covid-19 a mobilné očkovacie jednotky.  Oddelenie parkov v Seattli uzavrelo jeden krytý spoločný bazén pre príliš horúci vzduch vo vnútri.

 

Prečítajte si tiež: Čo robiť v prípade, keď je tornádo?

 

img

 

Vlny horúčav boli spôsobené tým, čo meteorológovia opísali ako kupolu vysokého tlaku nad severozápadom, a zhoršili sa ľudskými zásahmi do podnebia, vďaka ktorým sú také extrémne poveternostné javy pravdepodobnejšie a intenzívnejšie.

 

Zeke Hausfather, vedec z neziskovej organizácie Berkeley Earth zaoberajúcej sa klimatickými údajmi, uviedol, že severozápadný Pacifik sa za posledné polstoročie oteplil asi o 1,7 ° C. 

 

img

 

Infraštruktúra daných oblastí nie je navrhnutá na extrémne horúčavy, čo naznačuje vyššie náklady pre budúce zmeny podnebia. V Portlande bola pozastavená prevádzka železnice a pouličných automobilov, pretože sa roztavili elektrické káble a teplo príliš preťažovalo elektrickú sieť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies