V Kambodži rozmiestnia cvičené krysy, aby vyčuchali pozemné míny

NETKY.SK • 27 November 2013, 12:20 • 2 min
V Kambodži rozmiestnia cvičené krysy, aby vyčuchali pozemné míny

PHNOM PÉNH - Kambodža využije krysy na pomoc pri odstraňovaní smrtiacich pozemných mín a nevybuchnutej munície, ktoré ostali po občianskej vojne trvajúcej desaťročia. Informoval o tom dnes denník Cambodia Daily, na ktorý sa odvolávala tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Vláda tento týždeň podpísala dohodu s belgickou mimovládnou odmínovacou spoločnosťou Apopo o skúšobnom programe, pri ktorom sa využívajú africké krysy veľké, schopné vyčuchať míny.

Tento živočíšny druh, prezývaný aj krysa hrdinská, má výnimočne dobre vyvinutý čuch a je pomerne ľahké ho vycvičiť. Úspešne ho využívajú v husto zamínovaných afrických krajinách ako Mozambik, aby lokalizovali výbušné látky v zahrabaných či zakopaných zbraniach.

Kambodža je jednou z krajín sveta, kde sa odstránilo najviac mín. Zatiaľ ich našli a zlikvidovali už vyše tri milióny, ale stále ich milióny zostávajú.

Míny a ďalšia výbušná munícia zabila od roku 1979 viac než 19.000 Kambodžanov a zranila vyše 44.000 obyvateľov tejto juhovýchodnej ázijskej krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies