V Kalifornii vyše 940-tisíc domácností odpoja od elektriny z obáv pred vetrom

NETKY.SK • 27 Október 2019, 10:17 • 2 min
V Kalifornii vyše 940-tisíc domácností odpoja od elektriny z obáv pred vetrom

LOS ANGELES - Kalifornská energetická spoločnosť v sobotu oznámila, že vypne elektrinu približne 940.000 domácnostiam na severe amerického štátu z obavy pred očakávaným silným nárazovým vetrom, ktorý by mohol strhnúť elektrické vedenie a jeho poškodením ešte viac rozšíriť aktívny požiar.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra DPA.

 

Severnú Kaliforniu sužuje rozsiahly požiar, kvôli ktorému v sobotu evakuovali 50.000 obyvateľov. Podľa hasičov ide o najrozsiahlejšiu evakuáciu v histórii regiónu.

 

"Modely predpovede počasia ukazujú, že pôjde zrejme o najsilnejší prejav extrémneho počasia v Kalifornii za posledné desaťročia," uviedla spoločnosť Pacific Gas & Electric vo svojom tlačovom vyhlásení v piatok. Podľa predpovede by pritom rýchlosť vetra mala dosiahnúť viac než 112 km/h. "Nárazový vietor takejto rýchlosti predstavuje vysoké nebezpečenstvo poškodenia elektrorozvodnej sústavy a následného rýchleho rozšírenia lesného požiaru," tvrdí firma.

 

Elektrinu začnú vypínať postupne v 36 okresoch, pričom výpadok by mal trvať až do pondelňajšieho poobedia.

 

Tento plán sa však nepozdáva kalifornskému guvernérovi Gavinovi Newsomovi, ktorý považuje odstavenie okresov od elektriny za "neprípustné". Takisto oznámil, že štát Kalifornia vyčlenil 75 miliónov dolárov (68 miliónov eur) pre postihnuté oblasti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona