V Kalifornii schválili výstavbu vodných tunelov spájajúcich sever krajiny so suchým juhom

NETKY.SK • 27 Jún 2017, 11:31 • 2 min
V Kalifornii schválili výstavbu vodných tunelov spájajúcich sever krajiny so suchým juhom

SAN FRANCISCO - Guvernér Jerry Brown získal v pondelok prvé rozhodujúce schválenie svojho projektu na rekonštrukciu vodného systému medzi severnou a južnou časťou Kalifornie.

slovakia

left justify in out

Výstavbou dvoch obrovských tunelov má v pláne zabezpečiť presun vody zo severnej Kalifornie do južných oblastí, ktoré čelia nedostatku vodných zdrojov. Projekt s rozpočtom 16 miliárd dolárov odobrili federálne agentúry zaoberajúce sa rybolovom a ochranou voľne žijúcich zvierat (National Marine Fisheries Service a U.S. Fish a Wildlife Service) po tom, ako sa potvrdilo, že nevyhubí ani inak neohrozí pôvodné druhy lososov a ďalších druhov rýb.

Projekt, ktorý využije časť toku najväčšej kalifornskej rieky Sacramento, zmení spôsob získavania vody v oblasti zálivu pri San Franciscu, centrálnom údolí, ktoré je strediskom farmárstva, a ľudnatej južnej Kalifornii. Dvojica tunelov vysokých štyri poschodia a dlhých 55 kilometrov je najambicióznejším vodným projektom Kalifornie od roku 1950.

 

Bližšie informácie o tom, ako presne budú projekt financovať, či koľko vody z rieky Sacramento bude dovolené využiť, zatiaľ nie sú známe. Zástancovia tvrdia, že tunely sú potrebné na modernizáciu a zabezpečenie dodávok vody z delty riek Sacramento a San Joaquin, ktoré teraz zabezpečujú starnúce čerpadlá. Kritici projektu sa obávajú, že ťahanie vody tunelmi môže zničiť mestá a farmy v delte Kalifornie a ohroziť desiatky pôvodných druhov zvierat, závislých od vodného toku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona