V Kalifornii plánujú vypustiť 20 miliónov infikovaných komárov: Chcú tak zamedziť šíreniu prenosných chorôb

NETKY.SK • 20 Júl 2017, 09:57 • 2 min
V Kalifornii plánujú vypustiť 20 miliónov infikovaných komárov: Chcú tak zamedziť šíreniu prenosných chorôb

V Kalifornii sa rozhodli pre experiment, ktorý by mal napomôcť v boji s prenosom infekčných chorôb komármi.

slovakia

left justify in out

Sesterská spoločnosť Googlu s názvom Verily sa rozhodla pre alternatívny boj s množením komárov, ktoré môžu na človeka prenášať vírusy ako napríklad žltá zimnica, horúčka dengue, vírus chikungunya, ale aj Zika. Hoci samotnú Kaliforniu v súčasnosti tieto ochorenia neohrozujú, predpokladá sa, že v dôsledku klimatických zmien sa tak v najbližších rokoch stane. S prevenciou preto začali už teraz.

 

Cieľom projektu Debug Fresno je znížiť populáciu komárov rodu Aedes aegypti, ktoré sú prenášačmi mnohých pre človeka nebezpečných vírusových ochorení. Chcú to docieliť tým, že do voľnej prírody vypustia komáre, ktoré v sebe nesú baktériu Wolbachia pipientis.

 

Tá sa bežne vyskytuje v reprodukčnom systéme hmyzu. Nejde teda o žiadne geneticky modifikované jedince, ale o pokus o biologickú rovnováhu. Spomínaná batéria totiž spôsobuje sterilitu komárov. Infikovaný samček sa po spárení stáva neplodným a predpokladá sa, že patogén sa prenesie aj na samičku. Týmto spôsobom by sa malo docieliť postupné znižovanie celkovej populácie nebezpečného komára.

 

V kalifornskom meste Fresno sa už uskutočnilo prvé vypúšťanie hmyzu. Išlo o prvý milión samcov. Takto sa plánuje pokračovať každý týždeň ešte 19-krát. Dovedna bude teda „na slobodu“ vypustených 20 miliónov komárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies