V Kalifornii je už viac Hispáncov než bielych Američanov

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 07:15 • 2 min
V Kalifornii je už viac Hispáncov než bielych Američanov

SAN FRANCISCO - V Kalifornii, najľudnatejšom štáte USA, žije po prvý raz viac obyvateľov hispánskeho pôvodu než bielych Američanov.

slovakia

left justify in out

Oznámila to v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na najnovšie oficiálne populačné odhady. V dôsledku tejto dlhodobo predpovedanej zmeny v pomere obyvateľstva sa Kalifornia stala v poradí tretím štátom USA, v ktorom už belosi netvoria väčšinu. V tomto smere majú prím Nové Mexiko, štát s veľkou hispánskou populáciou, a Havaj, kde dominujú obyvatelia ázijského pôvodu.


Podľa najnovších odhadov Amerického úradu pre sčítanie ľudu (USBC) v Kalifornii žilo k 1. júlu 2014 približne 14,99 milióna Hispáncov a 14,92 milióna belochov. Hispánske obyvateľstvo má pritom významne nižší vekový priemer.
Kalifornské úrady očakávajú dlhodobé pokračovanie a zrýchľovanie tohoto trendu. Do roku 2060 budú Hispánci tvoriť skoro polovicu obyvateľov tohto amerického štátu, zatiaľ čo bieli Američania len zhruba 30 percent.


Podobný populačný posun v prospech Hispáncov je badateľný aj v rámci celých Spojených štátov. Celkový podiel obyvateľov, pochádzajúcich zo španielsky hovoriacich krajín prevažne Latinskej Ameriky, vzrástol v USA z 12,5 percenta v roku 2000 na vlaňajších zhruba 17 percent.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies