V Káhire zbúrali sídlo strany zvrhnutého prezidenta Husního Mubaraka

NETKY.SK • 31 Máj 2015, 20:16 • 2 min
V Káhire zbúrali sídlo strany zvrhnutého prezidenta Husního Mubaraka

KÁHIRA - Egyptskí robotníci dnes za pomoci stavebných strojov začali v Káhire demoláciu bývalého ústredia rozpustenej strany zvrhnutého prezidenta Husního Mubaraka. Impozantnú stavbu pri námestí Tahrír podpálili v roku 2011 demonštranti počas povstania, ktoré ukončilo Mubarakovu vládu.

slovakia

left justify in out

Vojenskí inžinieri dnes začali búrať budovu bývalého ústredia kedysi vládnucej Národnej demokratickej strany, ktorá stála na pozemku priliehajúcom k centrálnemu káhirskému námestiu Tahrír, hneď vedľa Egyptského múzea a s výhľadom na Níl.

 

Demonštrantom pripomínali obhorené zvyšky budovy povstanie proti 29-ročnej Mubarakovej vláde. Budovu podpálili 28. januára 2011, keď premohli Mubarakove policajné sily a prevzali kontrolu nad námestím Tahrír.

 

Egyptská vláda odsúhlasila zbúranie budovy v apríli a rozhodla, že pozemok sa pričlení k susednému Egyptskému múzeu. Mubarakovu stranu rozpustili v apríli 2011 a jej majetok, vrátane ústredia na brehu Nílu, zhabal štát.

Mubarak bol odsúdený k trom rokom väzenia na základe obvinení z korupcie v obnovenom procese, ktorý vyniesol rozsudok až tento mesiac. Jeho predchádzajúci rozsudok bol v januári zrušený pre porušenie právnych krokov. Bývalý vládca Egypta zostáva naďalej v liečení vojenskej nemocnice v Káhire, kde sa nachádzal po celý čas ako prebiehali procesy. Jeho dvaja synovia boli v rovnakom korupčnom prípade, ktorý sa týka sprenevery vyše 14 miliónov dolárov určených na renováciu prezidentského paláca, odsúdení na štyri roky väzenia, informovala BBC.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona