V Káhire pochovali herca herca Omara Sharifa

NETKY.SK • 12 Júl 2015, 20:00 • 2 min
V Káhire pochovali herca herca Omara Sharifa

KÁHIRA - Na cintoríne Nafísa v Káhire pochovali dnes svetoznámeho egyptského filmového herca Omara Sharifa.

slovakia

left justify in out

Jeho rakva bola zabalená v egyptskej zástave a čiernej látke. Na pohrebe sa zúčastnili stovky smútiacich vrátane priateľov, rodinných príslušníkov, umelcov a fanúšikov, informovala agentúra DPA.

 

Smútiaci sa predtým zhromaždili na modlitbách v jednej z káhirských mešít.

 

Sharif zomrel v piatok na infarkt v nemocnici v Káhire vo veku 83 rokov. Hercov syn Tárik v máji oznámil, že jeho otcovi diagnostikovali Alzheimerovu chorobu. Posledné mesiace pred smrťou prežil Sharif v klinike pre pacientov s týmto ochorením.

 

Sharif debutoval na striebornom plátne v roku 1954 domácim filmom Spaľujúce slnko. Ako prvý herec arabského pôvodu sa preslávil na medzinárodnej scéne v roku 1962 vďaka úlohe vo filme Lawrence z Arábie, ktorý bol jeho prvou snímkou v anglickom jazyku. Rola mu vyniesla nomináciu na Oscara.

 

Sharif sa predstavil i v ďalších prelomových filmoch ako Doktor Živago (1965) či Funny Girl (1968). Jeho posledným filmovým počinom je dráma Rock the Casbah z roku 2013. Herec je držiteľom troch Zlatých glóbusov a jedného Césara. Jeho bývalá manželka Fátin Hamámová, tiež herečka, zomrela v januári.

Na Slovensko zavítal v roku 2008, keď si na medzinárodnom filmovom festivale Art Film Fest v Trenčianskych Tepliciach prevzal prestížne ocenenie Hercova misia.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona